26. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid

26. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid

Utorak, 26. oktobar 2021.

Sastanak predsednika Narodne skupštine sa generalnom sekretarkom OEBS

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da se Srbija uvek zalagala za jačanje Organizacije i konstruktivan dijalog o svim pitanjima, kao i da je on lično, kao predsedavajući OEBS tokom 2015. godine, nastojao da se svi problemi rešavaju kroz dijalog, uz jednako uvažavanje svih država učesnica. Preneo je spremnost Srbije da nastavi rad na reformi i unapređenju rada Organizacije. Zahvalio je na podršci koju OEBS, kroz rad Misije u Beogradu, pruža Srbiji u reformskim procesima.

Generalna sekretarka Helga Šmid se zahvalila na podršci koju Srbija kontinuirano daje radu Organizacije. Istakla je partnerski odnos i dobru saradnju Misije OEBS u Beogradu sa srpskim organima, ističući da OEBS nastoji da svoje aktivnosti prilagodi potrebama zemlje domaćina i na najbolji način pomogne i podrži reformske procese.

Kada je reč o statusnoj neutralnosti OEBS u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, na koju je ukazao predsednik Narodne skupštine, Helga Šmid je podvukla da kao generalni sekretar Organizacije može da garantuje da odstupanja od ovog principa neće biti.

Na interesovanje Helge Šmid, predsednik Narodne skupštine je informisao o aktivnostima Narodne skupštine, posebno se osvrnuvši na proces ustavnih reformi koji je u toku. Takođe, razgovarano je o međustranačkom dijalogu i predstojećim izborima 2022. godine. Predsednik Narodne skupštine je podsetio da Srbija radi na ispunjavanju preporuka ODIHR u cilju poboljšanja izbornih uslova.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 26. oktobar 2021. | susret predsednika Narodne skupštine sa generalnom sekretarkom OEBS 26.10.2021.