1. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Turske

1. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Turske

Četvrtak, 1. decembar 2022.

Sastanak predsednika Narodne skupštine Srbije sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Turske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koju predvodi predsednik Odbora Akif Čagataj Kilič.


Sagovornici su tokom sastanka izrazili zadovoljstvo zbog političkog odnosa dve zemlje koji je na najvišem nivou, zahvaljujući, kako su konstatovali, intenzivnom dijalogu i izuzetnom ličnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. „U tom kontekstu, posetu predsednika Turske, koja je realizovana u septembru, smatramo veoma značajnom, jer je dala dodatni impuls jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa naše dve zemlje“, poručio je dr Orlić.

Podsetio je da će Narodna skupština Republike Srbije naredne nedelje biti domaćin 60. Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES), tokom koje će u Beogradu boraviti delegacija Velike narodne skupštine Republike Turske, ali i predsednik turskog parlamenta Mustafa Šentop. „Poseta će biti odlična prilika za razgovore o daljem intenziviranju saradnje između dva parlamenta, ali i o svim temama od značaja“, ocenio je dr Orlić.

Predsednik NSRS pozdravio je sve dosadašnje investicije Republike Turske, posebno one koje su doprinele napretku manje razvijenih delova Srbije. S tim u vezi, sagovornici su konstatovali snažnu opredeljenost za unapređenje ekonomske saradnje, posebno na planu investicija, infrastrukture i energetike, ističući važnost projekta magistralnog gasovoda „Turski tok“, koji predstavlja stabilan izvor snabdevanja ne samo Srbije, već i šireg regiona. Predsednik Odbora Kilič poručio je da između dve zemlje postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u nizu oblasti, ističući turizam kao sferu sa posebno značajnim potencijalom.

Informišući sagovornika o situaciji na KiM, predsednik Narodne skupštine podsetio je da srpski narod, pored terora sa kojim se suočava svakodnevno, gotovo čitavu deceniju čeka na formiranje Zajednice srpskih opština. Istakao je i snažno protivljenje aspiracijama Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama. „Priština ne sme biti nagrađivana zbog uništavanja sporazuma i pogaženih datih reči, već mora da se pozove na odgovornost, jer obaveze moraju da se realizuju - bez izgovora i neizostavno. ZSO mora da se formira. Po prvi put to ovih dana čujemo jasno i od predstavnika EU, i od predstavnika SAD, kao i od drugih“, rekao je dr Orlić, dodajući da je za zvanični Beograd, koji u dijalogu predvodi predsednik Aleksandar Vučić, od najveće važnosti da sačuva mir i stabilnost za sve.

Predsednik Odbora Kilič poručio je da će se podrška pregovorima između Beograda i Prištine nastaviti, ističući da rešenje za svako otvoreno pitanje treba tražiti isključivo kroz dijalog.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 1. decembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine i delegacije Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske 01.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
ponedeljak, 6. februar