28. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Republike Portugalije

28. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Republike Portugalije

Ponedeljak, 28. novembar 2022.

Sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije sa ambasadorkom Republike Portugalije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorkom Republike Portugalije u Republici Srbiji Nj. E. Marijom Viržinijom Mendes de Silva Pinom, sa kojom je razgovarao o daljem unapređenju već dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa.


Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i uverenje da će se politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta intenzivirati.

Tokom otvorenog razgovora, istaknuta je obostrana spremnost za dalje produbljivanje saradnje između Srbije i Portugalije u svim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kroz doprinose dva parlamenta i rad Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Portugalom koja je u NSRS tradicionalno formirana i u aktuelnom, XIII sazivu. „Ove nedelje će po prvi put biti formirana PGP sa Republikom Srbijom u Parlamentu Portugala, koja će biti odličan kanal komunikacije sa kolegama poslanicima iz Srbije“, poručila je ambasadorka Viržinija Pina.

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Republici Portugaliji na aktivnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija i izvestio o situaciji u dijalogu Beograda i Prištine. „Srpski narod ne želi da se miri sa terorom kojem je izložen decenijama i principijelno insistira da se realizuje dogovoreno, te da se konačno, posle deset godina čekanja, formira ZSO. Na sve to Priština odgovara još težim pritiscima, fizičkim napadima i pretnjama, čak tvrdi da nema nameru da ZSO ikada realizuje“, rekao je dr Orlić i dodao da „dok Aljbin Kurti odbija evropske predloge, zvanični Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostaje zaštitnik dijaloga i mira, što je jasno konstatovao i Žozep Borel“. Ambasadorka Portugalije pozdravila je posvećenost koju Beograd pokazuje tokom procesa dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će doći do rešenja koje mora da bude prihvatljivo srpskoj strani.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, IT sektora i energetike, te izrazili spremnost za zajednički rad i razmenu iskustava.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5