1. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji

1. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji

Četvrtak, 1. decembar 2022.

Sastanak predsednika Narodne skupštine R. Srbije sa ambasadorkom Kraljevine Švedske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Nj. E. Anikom Ben David, ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji. Sagovornici su tokom sastanka pozdravili bliske i prijateljske odnose koji beleže stalni napredak, te izrazili zadovoljstvo zbog obeležavanja 105 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.


Dr Orlić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ukupnih bilateralnih odnosa, između ostalog i kroz aktivnu komunikaciju dva parlamenta. „Snažan doprinos daće i Poslanička grupa prijateljstva sa Kraljevinom Švedskom, koja je tradicionalno formirana i u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije“, poručio je predsednik NSRS. Naglasio je da je Švedska vodeći donator u Srbiji kada je reč o zaštiti životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, te iskazao zainteresovanost za što sadržajniju i širu saradnju u svim oblastima, prvenstveno u sferi ekonomije. Ambasadorku je upoznao sa teškom situacijom na KiM i zahtevom da ZSO bude neodložno formirana.

Ambasadorka Ben David pozdravila je dobre odnose naših dveju zemalja i osvrnula se na posetu predsednika švedskog parlamenta prethodne godine. Ocenila je da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose. Ponovila je podršku Kraljevine Švedske evropskim integracijama Srbije i izrazila zadovoljstvo zbog konstruktivne uloge Beograda i postizanja sporazuma o registarskim tablicama tokom pregovora koji su nedavno vođeni u Briselu. Istakla je očekivanje da će doći do konkretnog progresa u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, uz jasnu potrebu da sve obaveze iz potpisanih sporazuma budu realizovane. Osvrnula se na situaciju u Ukrajini, te ukazala na važnost usklađivanja zajedničke bezbednosne i spoljne politike Srbije sa EU.

S tim u vezi, predsednik Narodne skupštine poručio je da Beograd ostaje posvećen miru i stabilnosti, kao i očuvanju međunarodnog javnog prava. „Uvek je bilo jasno - mi želimo mir. Srbija kaže da narušavanje bilo čijih granica i gaženje suvereniteta i teritorijalnog integriteta nije dobro, a sve pomenuto iskusili smo na primeru svoje zemlje. Zato podsećamo da jasan princip mora da postoji i da svi moraju da ga primenjuju na identičan način svuda. Srbija vodi suverenu politiku i svoju stranu je odabrala – Srbija je na strani interesa svog naroda, što ujedno znači na strani međunarodnog javnog prava, povelje Ujedinjenih nacija i važećih rezolucija Saveta bezbednosti. Našu poziciju jasno je saopštio svetu i predsednik Aleksandar Vučić, obraćajući se na Generalnoj skupštini UN u septembru“, rekao je dr Orlić.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 1. decembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine i ambasadorke Kraljevine Švedske u Republici Srbiji 01.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
ponedeljak, 6. februar