26. novembar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom sa delegacijom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije

26. novembar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom sa delegacijom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije

Petak, 26. novembar 2021.

Sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom sa predsednicom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski sastala se, u Domu Narodne skupštine, sa predsednicom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije Eliso Bolkvadze.


Filipovski je naglasila da među poslanicima vlada veliko interesovanje za saradnju sa Gruzijom što, kako je istakla, ne čudi s obzirom na bliskost dva naroda u kulturnom i verskom kontekstu.

Govoreći o kvalitetnoj diplomatskoj saradnji dve zemlje Filipovski je naglasila da treba posvetiti posebnu pažnju unapređenju, pre svega parlamentarne saradnje, kao jednog od najznačajnijih vidova komunikacije i povezivanja poslanika. Istakla je takođe, da vlade i parlamenti dve zemlje treba zajedno da rade i na intenziviranju ekonomske saradnje, kao i na planu poljoprivrede, građevine, turizma, informacionih tehnologija , obrazovanja i kulture.

Filipovski se osvrnula i na političku situaciju u Srbiji, te podsetila da je Srbija čvrsto opredeljena ka evro integracijama, ali ne i prema evroatlanskim integracijama, što ne isključuje saradnju sa NATO. Iskoristila je priliku da izrazi zahvalnost na principijelnom stavu Gruzije da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet Srbije.

Dubravka Filipovski je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja Etno festivala, na kojem je ove godine u fokusu upravo Gruzija, s kojom Republika Srbija više od 25 godina neguje diplomatske odnose.

Predsednica Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije Eliso Bolkvadze izrazila je veliko zadovoljstvo zbog buduće parlamentarne saradnje, za koju je, kako je navela veoma motivisana. Složila se da Srbija i Gruzija imaju mnogo dodirnih tačaka, i prijateljski odnos koji treba negovati. Naglasila je da je pandemija korona virusa nanela mnogo štete na svim poljima, a možda po najviše u sektoru kulture i da zato organizovanje Etno festivala ima posebnu vrednost i značaj.

Sagovornice su se složile da je kulturna diplomatija jedan od najznačajnijih načina povezivanja zemalja, pa razmenile ideje o mogućnosti organizovanja dana Gruzije u Srbiji, kao i dana Srbije u Gruziji, ali i različitih kulturnih događaja koji bi dodatno spojili dva naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja