1. april 2021. Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i ambasador Nemačke u Srbiji

1. april 2021. Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i ambasador Nemačke u Srbiji

Četvrtak, 1. april 2021.

Sastanak predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom SR Nemačke u Republici Srbiji Nj.E. Tomasom Šibom, a teme razgovora su bile usmerena na delokrug rada Odbora, reformu pravosudnog sistema i predstojeće promene Ustava Republike Srbije.


Na samom početku sastanka Žarić Kovačević je upoznala ambasadora sa nadležnostima rada Odbora koji ona predvodi, pre svega o procedurama i ocenjivanju svakog predloga zakona ili drugog akta koji je u skupštinskoj proceduri, sa stanovišta usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Kada je reč o postupku promene Ustava, Jelena Žarić Kovačević navela je da je postupak uređen samim Ustavom i Poslovnikom Narodne skupštine. Predlog za promenu Ustava podnosi se Narodnoj skupštini u pisanom obliku, a nadležni Odbor utvrđuje da li je predlog podnet od strane Ustavom ovlašćenog predlagača i u propisanom obliku.

Ukoliko Narodna skupština usvoji Predlog za promenu Ustava, nadležni Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrđuje predlog akta za promenu Ustava i predlog ustavnog zakona, i dostavlja ih predsedniku Narodne skupštine, koji predloge odmah dostavlja narodnim poslanicima. Akt o promeni Ustava usvaja se sa dvotrećinskom podrškom narodnih poslanika, a u slučajevima utvrđenim Ustavom Narodna skupština je, nakon toga, dužna da donese odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja tog akta.

Jelena Žarić Kovačević je navela da članstvo u Evropskoj uniji ostaje prioritetni cilj Srbije i da je većina aktivnosti u Narodnoj skupštini usmerena upravo ka tom cilju i usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Tokom sastanka, ambasador Tomas Šib interesovao se za reforme u oblastima vladavine prava i pravosudnog sistema, kao i za podatak dokle se stiglo sa postupkom promene Ustava. Istakao je da Nemačka pruža snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i da su za evropske integracije Srbije ključne reforme u oblasti vladavine prava.

Jelena Žarić Kovačević je informisala ambasadora da je za promenu Ustava potreban konsenzus svih narodnih poslanika, iz svih poslaničkih grupa, uključenost relevantnih institucija, stručne i druge zainteresovane javnosti. Istakla je da će Odbor koji ona predvodi dati svoj maksimum u okviru svojih nadležnosti, kada se na sednici Narodne skupštine bude razmatrao Predlog za promenu Ustava Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja