10. mart 2021. Predsednica Odbora za evropske integracija Elvira Kovač sa otpravnikom poslova Ambasade Gruzije u Republici Srbiji Iliom Koberidzeom

10. mart 2021. Predsednica Odbora za evropske integracija Elvira Kovač sa otpravnikom poslova Ambasade Gruzije u Republici Srbiji Iliom Koberidzeom

Sreda, 10. mart 2021.

Sastanak predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač sa otpravnikom poslova Ambasade Gruzije u Republici Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracija Elvira Kovač sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa otpravnikom poslova Ambasade Gruzije u Republici Srbiji Iliom Koberidzeom, a tema razgovara su bili postignuti rezultati dve zemlje u procesu pridruživanja i pristupanja EU, borbi protiv pandemije i unapređenje bilateralne saradnje.


Elvira Kovač je na početku sastanka istakla da je Narodna skupština započela redovno prolećno zasedanje, da su preuzete sve preventivne mere, kako bi se omogućio nesmetan rad Skupštine, u skladu sa propisima sa suzbijanje koronavirusa. Kovač je naglasila da je u decembru, prošle godine, na Odboru za evropske integracije predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu, koji je obrazložio šef delegacije Evropske unije Nj.E. Sem Fabrici, a da je Narodna skupština usvojila Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja, koji su predložili narodni poslanici, članovi Odbora za evropske integracije.

Koberidze se zahvalio predsednici Odbora na izdvojenom vremenu, istakavši da je Gruzija otvorila u Beogradu diplomatsku Kancelariju, marta 2019. godine, sa ciljem da ojača diplomatske veze dve zemlje, koje će doprineti saradnji i u ostalim oblastima, poput ekonomije, kulture i turizma. On je napomenuo da, iako su diplomatske veze dve zemlje uspostavljene još pre 25 godina, prostora za saradnju ima na svim nivoima. Tu je ukazao na proces evropskih integracija u kom se nalaze obe zemlje i razmenu iskustava na tom planu.

Kovač je istakla da je strateški cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji i navela da je najznačajnija uloga Odbora ocena usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije i kontrolna uloga u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, a u skladu sa Rezolucijom u ulozi Narodne skupštine i načelima u procesu pregovora o pristupanju R. Srbije Evropskoj uniji. Dodala je i to da Odbor ima brojne aktivnosti na nivou parlamentarne diplomatije i istakla redovne susrete sa parlamentarcima iz država članica EU i sa kolegama iz regiona. Govoreći o pregovorima o pristupanju, istakla je saradnju Vlade i Narodne skupštine, uz značajnu ulogu Nacionalnog konventa o EU u procesu pregovora, kao foruma koji okuplja preko 700 nevladinih organizacija.

Otpravnik poslova je istakao značaj dosadašnjeg iskustva saradnje sa Republikom Srbijom i resornim Ministarstvom za evropske integarcije, istakavši Memorandum o saradnji koji je potpisan između gruzijskog Miistarstva za spoljne poslove i Ministarstva za evropske integracije R. Srbije.

Sagovornici su razgovarali i o organizovanju okruglog stola, kada okolnosti izazvane koronavirusom budu dozvolile, na kom bi se otvoreno razgovaralo o procesu evropskih integracija dve zemlje, Srbije koja ima status kandidata za članstvo u EU i Gruzije kao zemlje koja prednjači u okviru „Istočnog partnerstva“. Pomenuto je da će biti pripremljen nacrt Memoranduma o saradnji dva parlamenta, odnosno dva resorna odbora za evropske integracije, po ugledu na saradnju uspostavljenu na nivou ministarstava.

Na sastanku je bilo reči i o mogućem uspostavljanju direktnog leta između dve zemlje, približavanju kulture stanovništvu zemalja, kao i pripremanju posete delegacije Gruzije, na čelu sa predsednikom ove zemlje.

Sagovornici su za kraj sastanka dogovorili da će sarađivati još čvršće i sadržajnije u oblasti evropskih integracija, kao zajedničkog spoljnopolitičkog cilja, a dogovorili su i jačanje saradnje radnih tela dva parlamenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5