9. septembar 2021. sastanak potpredsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića sa potpredsednicom Parlamenta Poljske Malgožatom Gosjevskom

9. septembar 2021. sastanak potpredsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića sa potpredsednicom Parlamenta Poljske Malgožatom Gosjevskom

Četvrtak, 9. septembar 2021.

Sastanak potpredsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića sa potpredsednicom Parlamenta Poljske Malgožatom Gosjevskom

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se u prisustvu Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom sa potpredsednicom Parlamenta Poljske Malgožatom Gosjevskom.


Potpredsednik Orlić je naglasio da je punopravno članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji, osnovni strateški cilj naše zemlje. „Na tom putu smo uradili veliki i ozbiljan posao i savesno i odgovorno pristupamo poslu koji je pred nama. Standardno smo mi ti koji prednjačimo u tom poslu, uvek smo bili više pripremljeni nego što smo dobijali saglasnost za otvaranje novih klastera. Srbija je u potpunosti pripremljena za otvaranje još dva klastera i smatramo realnim da ona budu otvorena do kraja godine i od partnera očekujemo podršku u tome. To bi smo smatrali fer i poštenom evaluacijom onoga što je Srbija postigla“, rekao je potpredsednik Orlić. On se zahvalio Poljskoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i izrazio nadu da na nju može da računa i u budućnosti.

Ipak, kako kaže dijalog između Beograda i Prištine, ostaje otežavajuća okolnost. Srbija Kosovo i Metohiju smatra sastavnim delom svoje teritorije, neće odustati od traganja za kompromisnim rešenjem tog pitanja.

„Dijalog, međutim ne daje nikakve rezultate zbog ignorantskog i saboterskog pristupa Prištine. Oni ne žele nikakav dijalog i ne libe se da to otvoreno kažu. Formiranje Zajednice srpskih opština, kao najvažnije stavke Briselskog sporazuma, još nije ispunjena. Složićete se da to dovodi u pitanje i kredibilitet EU, kao garanta pomenutog dogovora“, konstatovao je Orlić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Poljske, Orlić je naglasio da postoji dosta prostora za njeno unapređenje. Iskoristio je priliku da potpredsednicu poljskog Parlamenta pozove da svojim kolegama i saradnicima prenese da je Srbija trenutno najpogodnija zemlja za strane investicije.

„Veoma smo ponosni što se godišnji rast našeg bruto domaćeg proizvoda iz godine u godinu nalazi u samom vrhu rezultata koji se beleže u Evropi“, rekao je Orlić. On kaže da Srbija beleži i rekordan broj stranih investicija, a da će inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Otvoreni Balkan“, dovesti do formiranja jedinstvenog tržišta i time pokrenuti ceo region, a takođe učvrstiti dobrosusedske odnose.

Potpredsednica Parlamenta Poljske izrazila je zahvalnost zbog mogućnosti susreta sa kolegama iz Narodne skupštine. Istakla je veliku zainteresovanost za jačanje međuparlementarne saradnje i naglasila da je Poljska spremna da pruži svu pomoć i bogato iskustvo koje ima u procesu evropskih integracija.

„Rado ćemo svoja iskustva podeliti sa vama. To možemo raditi putem komisija i parlamentarnih kancelarija, ali takođe može biti veoma značajna saradnja na nivou lokalnih samouprava“, rekla je Gosjevska. Ona je naglasila da projekti kao što su npr. partnerski gradovi daju veoma dobre rezultate i izrazila veoma pozitivan stav po što čvršćem povezivanju dve zemlje. Tom prilikom je dodala da u Poljskoj postoji veliko interesovanje za Srbiju i da to treba razvijati.

Gosjevska je naglasila da su joj informacije koje je dobila od potpredsednika Orlića po pitanju Kosova i Metohije veoma značajne i korisne i istakla da Poljska niti ima, niti održava diplomatske odnose sa tzv. državom Kosovo, kao i da je poljski narod više puta izražavao svoju podršku Srbiji po tom pitanju.

Orlić je iskoristio priliku da gošću upozori na novi talas pritiska da tzv. Kosovo dobije članstvo u međunarodnim organizacijama, između ostalog i u Unesku, što je nazvao svojevrsnim paradoksom s obzirom da je upravo delovanjem prištinskih institucija, ugroženo pravoslavno hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji. ''Štitićemo svoje interese i svoju državu na svakom mestu, za to pravo smo se izborili. I takav naš stav predstavlja okosnicu snažne državne politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sprovodi naša Vlada i snažno podržava naša Narodna skupština'', zaključio je Orlić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja