24. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednicom Predstavničkog doma Republike Kipar

24. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednicom Predstavničkog doma Republike Kipar

Ponedeljak, 24. april 2023.

Sastanak dr Vladimira Orlića sa Anitom Dimitriju u Pragu: Srbija može da računa na Kipar

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas u Pragu, na marginama Konferencije predsednika parlamenata država članica Evropske unije, sa predsednicom Predstavničkog doma Republike Kipar Anitom Dimitriju.


Sagovornici su tokom sastanka istakli da bratski bilateralni odnosi dve zemlje, zasnovani na poverenju i uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, predstavljaju čvrst temelj za dalje jačanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa. Takođe, potvrđena je međusobna volja za dalje povezivanje dva parlamenta na svim nivoima.

Predsednik Narodne skupštine je Aniti Dimitriju preneo zahvalnost zbog principijelnog stava Republike Kipar kada je reč o nepriznavanju tzv. „Kosova“. Detaljno je izvestio sagovornicu o teškoj situaciji na KiM, opasnim i jednostranim potezima Prištine. Podsetio je da su juče sprovedeni „izbori“ na KiM, u kontejnerima opkoljenim dugim cevima, u potpunosti bez učešća Srba. „Već više od deset godina čekamo na formiranje ZSO i to sa suštinskim ovlašćenjima, kako je i potpisano. To je obaveza i za EU“, rekao je predsednik NS RS.

Predsednica Predstavničkog doma je poručila da je pozicija Kipra po pitanju KiM čvrsta i da se neće menjati. „Naše dve zemlje dosledno poštuju međunarodno pravo i, s obzirom na teške izazove sa kojima se suočava svet, moramo ostati jedinstveni u insistiranju da isti principi važe za sve“, poručila je Dimitriju, potvrđujući podršku Kipra evropskom putu Srbije, našim pozicijama u međunarodnim organizacijama, kao i svim važnim pitanjima za našu zemlju. „Ne zaboravite da imate dobre prijatelje na koje možete da računate i koji će čvrsto stajati uz Srbiju – uvek i svuda“, poručila je Dimitriju, na čemu je dr Orlić zahvalio.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31