8. septembar 2021. Predsednik i članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Litvanije

8. septembar 2021. Predsednik i članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Litvanije

Sreda, 8. septembar 2021.

Sastanak predsednika i članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Litvanije

U Domu Narodne skupštine održan je sastanak predsednika i članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Grupe za Međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Litvanije.


Na početku sastanka, obratio se predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović i tom prilikom istakao da je jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, članstvo u EU.

„Srbija je geografski, vrednosno, kulturološki i istorijski deo Evrope i logično bi bilo da bude i deo Evropske unije“, ocenio je Obradović. Upoznao je sagovornike sa podatkom da je Srbija otvorila veliki broj pregovaračkih poglavlja, ali i da proces pregovaranja ne ide brzinom koju mi želimo. Razlog usporavanja procesa ne leži u administraciji i kapacitetima Srbije, već u zastoju dijaloga sa Prištinom, koja ne ispunjava odredbu Briselskog sporazuma koji je potpisan 2013. godine, a odnosi se na uspostavljanje Zajednice srpskih opština na KiM, naveo je predsednik Odbora.

Takođe, istakao je da je Srbija poslednjih deset godina, zahvaljujući rukovodstvu, napravila velike ekonomske reforme i time po mnogim parametrima zauzela vodeće mesto ne samo na Balkanu, već i u zemljama Evrope.

Prof. dr Žarko Obradović je istakao da Srbija želi dobre odnose sa svim zemljama EU, ali i sa SAD, Kinom i Rusijom, čemu u prilog govori činjenica da je za vreme pandemije izazvane korona virusom Srbija jedina u Evropi imala četiri vrste vakcina, koje su bile na raspolaganju građanima Srbije.

Obradović je naglasio da se Srbija zalaže za dobre odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, negujući saradnju i dobrosusedsku politiku.

Kada je reč o odnosima Srbije i Litvanije, Obradović je istakao da saradnja između dve zemlje treba da bude još bolja, intenzivnija, kao i dodatno unapređena u međunarodnim organizacijama.

Član delegacije i zamenik šefa Grupe za Međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Audronius Ažubalis upoznao je sagovornike sa spoljnopolitičkom situacijom njegove zemlje i interesovao se za odnose Srbije sa Rusijom i Narodnom Republikom Kinom.
Audronius Ažubalis je ocenio da je Srbija politički i ekonomski najsnažnija zemlja na Balkanu i dodao da se rukovodstvo Litvanije zalaže za njeno članstvo u EU.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora za spoljne poslove Ana Pešić i Luka Kebara, kao i Vitautas Pinkus, ambasador Republike Litvanije i ostali članovi delegacije.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4