14. septembar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom sa delegacijom senata Republike Francuske

14. septembar 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom sa delegacijom senata Republike Francuske

Utorak, 14. septembar 2021.

Sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom sa delegacijom Senata Republike Francuske

U Domu Narodne skupštine održan je sastanak predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom mr Jadranke Jovanović sa delegacijom Senata Republike Francuske.


Na početku sastanka, Jadranka Jovanović je pozdravila goste i ukazala na tradicionalno prijateljstvo koje povezuje dva naroda.

Govoreći o parlamentarnoj diplomatiji podsetila je na činjenicu da je u protekle dve godine zabeleženo više uzajamnih poseta i dodala da Poslaničku grupu prijateljstva sa Francuskom broji 91 član iz različitih političkih partija.

Takođe, Jovanović je istakla da je reizabrana na funkciju šefice delegacije NSRS u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije i istakla da visoko vrednuje podršku koju Francuska delegacija pruža aktivnostima Narodne skupštine u PS Frankofonije. Dodala je da je Srbija na plenarnom zasedanju u Abidžanu, 2019. godine, promenila status iz posmatrača u status pridruženog člana PS Frankofonije.

„Srbija je ključni faktor stabilnosti u regionu i jasno pokazuje svoju evropsku orijentaciju. Strateški cilj Srbije je članstvo u EU i u tom smislu očekujemo podršku od Francuske“, poručila je Jadranka Jovanović.

Izrazila je zahvalnost rukovodstvu Francuske na podršci i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednica PGP sa Francuskom je istakla da Narodna skupština intenzivno radi na jačanju regionalne saradnje i jačanju dobrosusedskih odnosa.

Osvrnula se na razvijenu ekonomsku saradnju koja je dobra, ali ima potencijal za dalje unapređenje. Takođe, saradnja u oblasti odbrane je na visokom nivou, naročito saradnja koju ostvarujemo kroz misiju Evropske unije, učešće srpskih oficira u misiji Atalanta u Somaliji, koja se odvija u okviru francuskog kontingenta.

Jovanović je ocenila da je saradnja u oblasti kulture jako bitna, imajući u vidu istorijske odnose dveju zemalja.

Marta de Sidrak, senator, predsednica regionalne grupe prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo povodom posete Narodnoj skupštini.

Istakla je da je poseta Srbiji realizovana u okviru posete zemljama Zapadnog Balkana, koje teže priključenju Evropskoj uniji. Upoznala je prisutne da Regionalna grupa prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana ima delegirane predsednike za svaku zemlju i da Srbiju u tom smislu zastupa senator Mikael Vale.

Mikael Vale je ukazao na istorijske i prijateljske odnose dve zemlje kao i na dobre bilateralne odnose.

Interesovao se za viđenje Srbije u procesu evrointegracija i dodao da je Francuska podržava na tom putu.

Ekonomski odnosi su dobri, o čemu svedoči podatak da je Francuska među 15 najznačajnijih ekonomskih partnera u Srbiji, istakao je Vale.

U okviru kulturne saradnje, ocenio je da je učenje francuskog jezika u Srbiji veoma dragoceno. Francuska vizija Frankofonije je višejezičnost i učenje svakog jezika obogaćuje kulturu naroda.

Osvrnuo se na saradnju u oblasti odbrane i dodao da je spremnost Republike Srbije za učešće u borbenim snagama Takuba od posebnog značaja za Francusku.

Učešće na sastanku uzeo je potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić iskoristivši priliku da pozdravi prisutne u ime predsednika Narodne skupštine, u ime narodnih poslanika i u svoje lično ime. Upoznao je prisutne da je izabran sa liste koju zastupa predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić a koja ima apsolutnu većinu narodnih poslanika u parlamentu.

Dr Vladimir Orlić je istakao da je strateško opredeljenje Srbije, punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Upoznao je delegaciju Senata Francuske sa podatkom da je Srbija spremna da otvori još dva klastera do kraja ove godine i u tom smislu očekujemo podršku i razumevanje od svih naših partner iz Evrope.

„Ponosni smo na saradnju sa prijateljima iz Evrope, na saradnju sa NR Kinom, Ruskom Federacijom i SAD, kao i sa drugim državama sveta“, podvukao je Orlić.

Govoreći o značajnoj ekonomskoj saradnji, Orlić je naveo da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje.

„Srbija je na najboljem mestu za investicije u ovom delu Evrope i veoma smo ponosni na politiku koju vodimo, koja između ostalog uključuje i jedan veoma važan projekat „Otvoreni Balkan“, koji je lična inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ocenio je potpredsednik Narodne skupštine.

Prisutnima se obratio i predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, članovi PGP sa Francuskom Toma Fila i Nataša Mihailović Vacić.

Prof. dr Žarko Obradović je upoznao je sagovornike sa podatkom da je Srbija otvorila veliki broj pregovaračkih poglavlja, ali i da u procesu pregovaranja odlučuje poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Razlog usporavanja procesa ne leži u administraciji i kapacitetima Srbije, već u zastoju dijaloga sa Prištinom, koja ne ispunjava odredbu Briselskog sporazuma koji je potpisan 2013. godine, a odnosi se na uspostavljanje Zajednice srpskih opština na KiM, naveo je predsednik Odbora.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4