1. novembar 2021. Učesnici sastanka

1. novembar 2021. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 1. novembar 2021.

Sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Korejom i ambasadora Koreje u Srbiji

U Domu Narodne skupštine sastali su se članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Korejom i ambasador Republike Koreje u Srbiji Hjong-čan Če.


Predsednica PGP sa Republikom Korejom Ivana Popović je na početku sastanka upoznala ambasadora sa podatkom da PGP sa Republikom Korejom čini 18 narodnih poslanika i dodala da je u ovom sazivu taj broj veći u odnosu na prethodni.

Konstatovala je da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da ih poslednjih godina karakteriše intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, ona je naglasila da je Srbija posebno zainteresovana za dalji dolazak korejskih investitora u Srbiju i dodala da postoje značajni potencijali za povećanje izvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Koreju. 

Osvrnula se na podatak da je Korejska agencija za unapređenje trgovine KOTRA u decembru 2015. otvorila predstavništvo u Beogradu. Među najznačajnijim korejskim investicijama su kompanija Jura (YURA), koja je u Srbiji do sada otvorila četiri fabrike i koja zapošljava oko 7.000 ljudi, kao i Kompanija „LS Group". U Smederevskoj Palanci, maja 2020. godine, položen je kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije „Kyungshin Cable", za proizvodnju delova za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije, navela je Popović.

Popović je izrazila zahvalnost Republici Koreji na donacijama upućenim Srbiji, koje su do sada u vrednosti od oko milion evra, posebno u cilju razvoja e-Uprave. Podsetila je na poplave koje su zadesile Srbiju 2014. godine, kada je Republika Koreja pružila humanitarnu pomoć i donacije u visini od sto hiljada dolara. Takođe, osvrnula se i na donaciju upućenu Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, ali i prilici da u vremenu krize nabavimo neophodnu medicinsku opremu i materijal za potrebe naše zemlje.

Predsednica PGP sa Republikom Korejom je ukazala na podatak da se 2019. godine navršilo 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Koreje i dodala da jedino pitanje koje opterećuje odnose dve zemlje je korejsko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ali ohrabruje činjenica da sa tzv. Kosovom, Koreja nije uspostavila diplomatske odnose, podvukla je Popović.

Prema njenim rečima, Srbija je privržena svom evropskom putu, posvećena reformama i saradnji sa institucijama Evropske unije i pruža punu podršku i doprinos svim projektima koje EU sprovodi kako u Srbiji, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Ambasador Republike Koreje u Srbiji Hjong-čan Če je izrazio zahvalnost na organizovanom sastanku i naveo da je prethodnih 30 godina diplomatskih odnosa, donelo plodonosnu ekonomsku i kulturnu saradnju. Korejski ambasador je naglasio da korejska strana izuzetno ceni pomoć Srbije koja je tokom perioda pandemije avionom „Er Srbije“ vratila državljane Koreje u Seul.

Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, ambasador Če je naglasio da poslednjih godina je ona intenzivirana i dodao da je tadašnja predsednica Parlamenta Maja Gojković posetila Parlament Koreje, kao i da je predsednik Parlamenta Koreje posetio Srbiju u vreme održavanja 141. Skupštine Interparlamentarne unije.

Ambasador Če je podsetio sagovornike da je Vlada Koreje uputila humanitarnu pomoć u vrednosti od 300.000 američkih dolara u cilju pomoći odgovoru Srbije na pandemiju. Takođe je informisao sagovornike da Vlada Koreje sarađuje sa Srbijom u podeli znanja i isukstava, posebno u polju e-Vlade i digitalizacije.

Na sastanku su učestvovali i govorili članovi PGP sa Republikom Korejom, Lav-Grigorije Pajkić, Vuk Mirčetić, Nebojša Pavlović i Luka Kebara.

Nebojša Pavlović je govorio o velikoj korejskoj investiciji u Smederevskoj Palanci, opštini iz koje i on dolazi i dodao da je u maju 2020. godine položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije „Kyungshin Cable“, koja će uposliti oko 700 radnika.

Lav-Grigorije Pajkić je iskazao svoje impresije po pitanju korejske filmske industrije i interesovao se za mogućnost da srpski studenti filmske umetnosti studiraju u Koreji.

Vuk Mirčetić je ukazao na mogućnost razvoja akademske saradnje, u vezi sa pisanjem naučnih radova, kao i za organizovanje zajedničkih međunarodnih naučnih konferencija. 

Luka Kebara je govorio, takođe, o razvijanju saradnje u oblasti naučne tehnologije, imajući u vidu da je Koreja jedna od najrazvijenijih zemalja u svetu po pitanju naučnih dostignuća, te da bi nam njihova iskustva bila dragocena.

Ambasador Koreje je nakon obraćanja narodnih poslanika zaključio da dve zemlje imaju dosta sličnosti, naročito u oblasti obrazovanja i akademske saradnje.

Sagovornici su na kraju sastanka ocenili da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje u oblasti turizma, namenske industrije, kulture, prosvete, nauče i tehnološke saradnje, kao i da naše dve zemlje su rešene da blisko sarađuju na svim poljima bez obzira na geografsku udaljenost.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6