12. april 2012. Sastanak Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Rumunijom

12. april 2012. Sastanak Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Rumunijom

Četvrtak, 12. april 2012.

Sastanak Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Rumunijom

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom održali su danas sastanak u Domu Narodne skupštine, sa ciljem predstavljanja rezultata posete delegacije PG prijateljstva Bukureštu februara ove godine, razmatranja predstojećih aktivnosti PG prijateljstva, kao i informisanja o položaju Rumuna i Vlaha u Srbiji.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom Siniša Stamenković je naveo da je delegacija PG prijateljstva tokom posete Bukureštu februara 2012. godine održala sastanke sa poslanicima oba doma Parlamenta Rumunije, kao i sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova Rumunije. Razgovaralo se o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji i o pitanjima nacionalnog idntiteta vlaške nacionalne manjine. Radi razmatranja pomenutih pitanja postignuta je saglasnost o formiranju mešovite međuparlamentarne grupe, koja bi ostvarila produbljeniji uvid i ponudila rešenja za prevazilaženje otvorenih pitanja, istakao je Siniša Stamenković.

Učesnici sastanka pozdravili su vođenje dijaloga o položaju rumunske i vlaške nacionalne manjine u Srbiji izneli inicijative za prevazilaženje otvorenih pitanja između Rumunije i Srbije u vezi sa položajem ovih nacionalnih manjina. Inicijative će biti predstavljene delegaciji parlamentaraca Rumunije prilikom njihove planirane uzvratne posete Narodnoj skupštini.

Sastanku su pored predsednika PG prijateljstva sa Rumunijom prisustovali i članovi PG prijateljstva, narodni poslanici Dragan Aćimović, Srboljub Živanović, Milan Lapčević, Jon Magda i Milovan Radovanović. Takođe, prisustvovali su i predsednik Odbora za međunacionalne odnose Narodne skupštine Miletić Mihajlović, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Svetlana Stanković, direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Nenad Đurđević, predstavnica Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Lenuca Caran, sekretar Nacionalnog saveta Vlaha Bojan Modrlanović, potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha Miodrag Marković, predstavnici Demokratskog pokreta Rumuna Srbije Dimitrije Kračunović i Aleksandar Balan, predstavnik Alijanse Vojvođanskih Rumuna dr Jon Sfera, potpredsednik Vlaške demokratske stranke Srbije Novica Njagojević, bivši predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Živoslav Lazić, kao i predstavnici udruženja Rumuna i Vlaha u Srbiji: predsednik udruženja za kulturu i tradiciju Vlaha «Dunav» Tihan Matasarević, predstavnik Društva za kulturu, jezik i religiju Vlaha-Rumuna Pomoravlja Ivica Glišić i predsednik Upravnog odbora Foruma Vlaha Dragomir Dragić.