23. novembar 2021. Učesnici Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

23. novembar 2021. Učesnici Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice

Utorak, 23. novembar 2021.

Sastanak Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice održan u Narodnoj skupštini

Sastanak Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, održan je danas, u hibridnom formatu, u Domu Narodne skupštine, u okviru predsedavanja Republike Srbije Ministarskim savetom, Stalnom grupom na visokom nivou i Parlamentarnim plenumom Energetske zajednice.


Otvarajući sastanak, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić je istakao da se za ove dve godine, koliko traje pandemija izazvana korona virusom, mnogo toga u svetu promenilo. Došlo je do dramatičnih promena u energetici i cenama energenata, što zahteva od nas da pravimo nove planove i strategije, kako bismo amortizovali negativne efekte po privredu, naveo je on.

Arsić je istakao da Srbija u sektoru energetike preduzima velike korake za unapređenje ove najznačajnije grane privrede i ocenio da je usvajanjem seta zakona u oblasti rudarstva i energetike postavljen temelj nove energetske politike i počelo ostvarivanje Zelene agende u domaćoj energetici. Zelena Agenda obezbediće održivi razvoj i nova radna mesta u svim sektorima privrede, naveo je on.

Veroljub Arsić je naglasio i da je započet rad na izradi dugoročnih strateških dokumenata i ukazao da je naša vizija da do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dobijamo iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine budemo dekarbonizovana zemlja.

Predsednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta Kristijan-Silviu Bušoi (Christian-Silviu Busoi), takođe je ocenio da je pandemija drastično promenila naše živote. Naveo je da je bitno da se adekvatno odgovori na klimatske izazove i naglasio da energetski sektor mora da se osloni na obnovljive izvore energije i da dođe do dekarbonizacije. Klimatskim promenama moramo da se bavimo zajedno, kroz punu saradnju EU i svih njenih partnera, kako bismo ostavili bolji svet budućim generacijama, zaključio je Bušoi.

Učesnicima sastanka obratio se i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, predstavljajući nove zakonske propise iz 2021. godine.

Na sastanku je predstavljena Mapa puta Energetske zajednice u vezi sa dekarbonizacijom za period 2021-2027. godine, a razgovaralo se i o cenama ugljenika i mehanizmu za prilagođavanje utvrđenim granicama ugljenika.

Sastanku su prisustvovali narodni poslanici Snežana Petrović i Zoran Tomić, parlamentarci iz Ukrajine, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, kao i predstavnici Evropskog parlamenta i Sekretarijata Energetske zajednice.

Republika Srbija je potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, koji je 2005. godine potpisan, a u Republici Srbiji ratifikovan 2006. godine. Parlamentarni plenum Energetske zajednice osnovan je Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice 2015. godine i čine ga po dva člana parlamenata potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i 16 članova Evropskog parlamenta.

Parlamentarni plenum Energetske zajednice prati primenu Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, aktivno pruža podršku primeni i ostvarenju ciljeva Ugovora i radi na jačanju demokratskog legitimiteta i transparentnosti procesa u Energetskoj zajednici.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6