19. oktobar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom

19. oktobar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom

Utorak, 19. oktobar 2021.

Sastanak članova poslaničkih grupa prijateljstva parlamenata Srbije i Irana

Predsednica PGP sa Iranom Jasmina Karanac, predsedavala je sastanku članova poslaničkih grupa prijateljstva parlamenata Srbije i Irana, koji je održan 19. oktobra 2021. godine u onlajn formatu.


Sastanku su, pored članova PGP parlamenata Srbije i Irana, prisustvovali i njihove ekselencije uvaženi ambasadori Republike Srbije u Teheranu Dragan Todorović i IR Iran u Beogradu Rašid Hasanpur, koji su pozdravili konstruktivan stav u saradnji dva parlamenta i daljem zbližavanju dve zemlje.

Predsednica PGP sa Iranom Jasmina Karanac je na početku uputila zahvalnost kolegama iz iranskog parlamenta na principijelnom stavu Irana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova". „Naša zemlja je zahvalna Iranu što podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kao i napore da pregovorima mirnim i dipolomatskim putem traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije“, istakla je Karanac.

Narodni poslanici su razgovarali o jačanju parlamentarne saradnje, mogućnostima za poboljšanje ekonomske saradnje gde i na vladinom nivou postoji dobra komunikacija, dosadašnjoj i budućoj međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama kao i izazovima sa kojima se suočavaju dve zemlje u uslovima pandemije korona virusa.

„Glavno oružje u borbi protiv pandemije kovid 19 svakako jesu vakcine i Srbija ih je među prvima u svetu obezbedila u dovoljnim količinama.“, kazala je Karanac. Učesnici su se saglasili da zdravstvena kriza traje već predugo i da je zadatak vlada da se pobrine za zdravlje građana, ali da, sa druge strane, ni ekonomija ne može da stane.

Poslanici su na kraju izrazili nadu da će se situacija sa pandemijom poboljšati, što bi dalo priliku obema zemljama da dodatno inteziviraju saradnju u svim oblastima.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Jasmina Obradović, Danijela Veljović, Sanja Jefić Branković, Luka Kebara i Zoran Tomić.