27. septembar 2023. Članovi  PGP sa Kiprom sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

27. septembar 2023. Članovi PGP sa Kiprom sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

Sreda, 27. septembar 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja i članovi Grupe sastali su se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar, koju predvodi predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Kipar-Srbija Haris Georgijadis.


Na samom početku sastanka, predsednica PGP sa Kiprom Biljana Pantić Pilja informisala je članove delegacije Kipra da je danas u Srbiji proglašen Dan žalosti, povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji, pogibije trojice Srba u Banjskoj. Upoznala je sagovornike sa izuzetno teškom situacijom sa kojom se suočava srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, te da svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima.

Predsednica PGP sa Kiprom se zahvalila ambasadoru Kipra i rukovodstvu te zemlje na doslednom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje i dodala da rukovodstvo Srbije takođe podržava Kipar po istom tom pitanju. Dodala je da poštovanje međunarodnog prava nije izbor, već obaveza koju treba da poštuje sve države, bez obzira na njenu teritorijalnu površinu.

Naglasila je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije i u tom smislu izrazila zadovoljstvo zbog nedvosmislene podrške Kipra koju pruža kada su u pitanju evropske integracije Republike Srbije.

Biljana Pantić Pilja navela je da PGP sa Kiprom broji 57 članova, što dodatno govori o zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju sa Kiprom. Ukazala je na tradicionalno dobre odnose dve zemlje i dodala da je Kipar istinski prijatelj Srbiji.

Predsednik Odbora za spoljne i evropske poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Kipar-Srbija Haris Georgijadis je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da PGP sa Kiprom u Parlamentu Srbije čini tako veliki broj narodnih poslanika i dodao da Kipar vidi Srbiju kao bratsku i prijateljsku zemlju.

Ponovio je da će Kipar nastaviti da podržava celovitost Srbije i kao i njen evropski put. „Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i evropskoj porodici“, podvukao je Haris Georgijadis.

Istakao je da su odnosi na svim nivoima sadržajni i kvalitetni i u stalnom usponu. Izrazio je spremnost za dalje jačanje saradnje u velikom broju oblasti, pre svega u oblasti bezbednosti i odbrane, ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma.

Članovi delegacije Kipra su upoznali članove PGP sa Kiprom sa spoljno-političkom situacijom njihove zemlje kao i sa problemima sa kojima se suočavaju po pitanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

U razgovoru su učestvovali članovi PGP sa Kiprom, Dubravka Filipovski, Staša Stanojević, Goran Milić, Milan Radin, Aleksandar Mirković i Đorđe Komlenski. Zajednički su ocenili da su odnosi između dve zemlje prijateljski i iskreni, da postoji prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima. Zahvali su se na podršci koju Kipar pruža Srbiji na njenom evropskom putu i na razumevanju i doslednosti po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja