31. mart 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

31. mart 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Sreda, 31. mart 2021.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu UAE

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa UAE Jelena Žarić Kovačević i članovi PGP održali su danas, onlajn sastanak sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu UAE.


Teme sastanka su bile jačanje parlamentarne i bilateralne saradnje, borba protiv Korona virusa, osnaživanje žena i mladih i njihova veća zastupljenost u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i u privatnom sektoru.

Na samom početku sastanka, predsednica PGP sa UAE Jelena Žarić Kovačević pozdravila je u ime predsednika Narodne skupštine, svih narodnih poslanika i u svoje lično ime sve prisutne predstavnike Parlamenta UEA.

Upoznala je sagovornike sa vrlo intenzivnom bilateralnom saradnjom i brojnim zajedničkim projektima ostvarenim između naše dve zemlje.

Jelena Žarić Kovačević je izrazila zadovoljstvo na uspešno organizovanoj poseti predsednika Vučića UAE. Tom prilikom je dogovorena zajednička izgradnja fabrike za proizvodnju kineske vakcine Sinopharm protiv Kovida 19 u Srbiji, u saradnji sa Kinom. Zahvalila se na medicinskoj pomoći te zemlje u borbi protiv pošasti koja je zahvatila ceo svet.

Podsetila je na nedavno održan video sastanak sa polaznicima Koledža nacionalne odbrane iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojima je prezentovan rad Narodne skupštine i radnih tela. Ona je upoznala prisutne sa podatkom da PGP sa UAE čini 72 narodna poslanika, što je znatno veći broj u odnosu na prethodni saziv i što dodatno govori da su narodni poslanici prepoznali dobru saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Takođe, osvrnula se na potpisan Sporazum o parlamentarnom udruženju prijateljstva između dva parlamenta, koji predstavlja odličan osnov za razvoj parlamentarne saradnje

U razgovoru su učestvovali i članovi PGP sa UAE dr Muamer Zukorlić, Snežana Paunović, Nevena Đurić, Stanislava Janošević i Milan Ilić.

Dr Muamer Zukorlić je govorio o odličnim odnosima dva parlamenta, naročito o odnosima koji u poslednje vreme idu uzlaznom linijom, posebno u oblasti ekonomije, što se dalje prenosi na celokupne društvene i kulturne odnose. Govorio je o odnosima dva multicivilizacijska sveta, u ovom slučaju jedne muslimanske i jedne hrišćanske pravoslavne zemlje u Evropi, koji su daleko bolji u odnosu na bilateralne odnose drugih zemalja.

Snežana Paunović je govorila o zastupljenosti žena u parlamentu i izrazila nadu da će se u skupštinskoj proceduri uskoro naći zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će doprineti još većoj zastupljenost žena u parlamentu i u izvršnoj vlati.

Nevena Đurić i Milan Ilić govorili su o većoj zastupljenosti mladih u ovom sazivu parlamenta i o dobrom odgovoru zdravstvenog sistema i rukovodstava Srbije u borbi protiv Kovida 19. Takođe, upoznali su sagovornike sa uspešnim sprovođenjem vakcinacije, kao i sa činjenicom da su u Srbiji na raspolaganju četiri vrste vakcina i da je Srbija otvorila vrata za druge građane susednih zemalja da se vakcinišu.

Stanislava Janošević je upoznala sagovornike sa ekonomskim merama koje je Srbija sprovela u vreme pandemije, jednokratnoj pomoći u iznosu od 100 evra svim punoletnim građanima, kao i dvokratnoj pomoći koja će biti isplaćena u tekućoj godini. Takođe, u poslednja četiri meseca izgrađene su dve kovid bolnice, što dodatno govori o kapacitetu Srbije.

Predsednica PGP sa Srbijom Sara Muhamed Amin Falakniz se složila da je saradnja dve zemlje na izuzetnom nivou. Izrazila je nadu da će se u budućnosti razmeniti posete parlamentaraca i da će se saradnja u oblasti kulture, turizma, poljoprivrede, energetike i obrazovanja dodatno unaprediti.

Spomenula je investicije svoje zemlje koje su prisutne u Srbiji i izrazila nadu da će i srpske investicije zauzeti svoje mesto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Članovi PGP sa Srbijom govorili su o epidemiološkoj situaciji u njihovoj zemlji, istakavši da je više od 80 odsto građana vakcinisano i da je urađeno oko 37,5 miliona PCR testova. Takođe, naveli su da je u Federalnom nacionalnom savetu UAE zastupljeno 50 odsto žena i 25 odsto mladih poslanika.

Učesnici sastanka su zaključili da je saradnja između dve zemlje na visokom nivou i da postoji prostor za još intenzivnijom parlamentarnom saradnjom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja