9. maj 2023. Članovi PGP sa Slovačkom sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

9. maj 2023. Članovi PGP sa Slovačkom sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

Utorak, 9. maj 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovačkom sa ambasadorom Slovačke u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovačkom Nikola Radosavljević zajedno sa članovima Grupe, sastao se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje parlamentarne, ali i ekonomske saradnje.


Predsednik PGP sa Slovačkom Nikola Radosavljević je ocenio da su bilateralni odnosi veoma dobri, bliski i prijateljski i da ih karakteriše želja za pojačanom saradnjom na svim poljima.

Posebno se zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovačke po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i izrazio nadu da će rukovodstvo Slovačke ostati doslednom pri tom stavu.

Radosavljević je istakao da Srbija visoko vrednuje podršku Slovačke na svom putu ka ravnopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o međuparlamentarnoj saradnji, izrazio je nadu da će u ovom sazivu Narodne skupštine biti intenzivnija i dodao da Poslaničku grupu prijateljstva sa Slovačkom čini 32 narodna poslanika.

„Poseban doprinos odnosima dveju zemalja daje slovačka nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska nacionalna manjina u Slovačkoj“, ocenio je predsednik PGP sa Slovačkom.

Osvrnuo se na razvijenu ekonomsku saradnju i dodao da je 2022. godine, robna razmena sa Slovačkom dostigla rekordnih 1,1 milijardu evra. Naglasio je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima proizvodnje transportnih sredstava, energetike, prehrambene industrije, infrastrukture, digitalizacije, IT sektora, automobilske industrije itd.

Ambasador Slovačke Fedor Rosoha je najpre u svoje ime i u ime naroda Slovačke izrazio saučešće povodom tragičnih događaja koja su se prošle nedelje dogodila u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Složio se sa predsednikom PGP sa Slovačkom da su bilateralni odnosi veoma dobri i da nema otvorenih pitanja. Ambasador je podvukao jasan stav Bratislave o nepriznavanju tzv. Kosova, koji počiva na poštovanju međunarodnog prava.

Upoznao je članove sa političkom situacijom u njegovoj zemlji, istakavši da je u Slovačkoj formirana tehnička Vlada koja će biti na snazi do septembra, kada se očekuju parlamentarni izbori. Nakon toga, ambasador je naveo da će inicirati posete na parlamentarnom nivou.

Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti ekonomije je veoma bitna, sa tendencijom rasta kada je reč o robnoj razmeni.

Ambasador je iskoristio priliku da podseti će se na jesen, u Beogradu, održati međuvladina komisija za podršku privredne saradnje, koja će omogućiti slovačkim kompanijama da nađu svoj interes na srpskom tržištu, dodajući da slovačke kompanije prate ekonomski razvoj Srbije. Složio se da uzajamne posete visokih zvaničnika i parlamentaraca mogu dati značajan doprinos sveukupnoj parlamentarnoj saradnji.

U razgovoru koji je usledio govorili si članovi PGP sa Slovačkom Živan Bajić, Staša Stojanović, Jelena Milivojević, Rozalija Ekres i Radmila Vasić. Zajednički su ocenili da visoko vrednuju principijelni stav Slovačke po pitanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta naše zemlje i upoznali ambasadora sa teškom situacijom sa kojom se suočavaju naši građani na Kosovu i Metohiji.

Takođe, zahvalili su se na podršci Slovačke koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu. Upoznali su ambasadora sa mogućnostima saradnje u raznim oblastima, kao što su proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda, automobilska industrija, kao i saradnja u oblasti turizma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1