27. maj 2021. Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

27. maj 2021. Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Četvrtak, 27. maj 2021.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković i članovi Grupe, sastali su se sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Nj.E. Tomasom Šibom. Teme sastanka bile su evropski put Srbije i značaj saradnje dve zemlje na ekonomskom planu.


Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković naglasila je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje primarni spoljnopolitički cilj Srbije, ali i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Naš cilj je mir i stabilnost u regionu, što utiče i na stabilnost Evropske unije.

Pozdravila je stav Nemačke da podržava proširenje EU i izrazila nadu i očekivanje da će članice koje su skeptične po ovom pitanju promeniti svoj stav. Ona je naglasila da dijalog Beograda i Prištine čine naše pregovore sa Evropskom unijom specifičnim u odnosu na druge države kandidate.

Marković smatra da je važno unaprediti saradnju sa kolegama iz nemačkog Bundestaga, posebno zbog značaja koji on ima u odlučivanju prilikom prijema novih država u članstvo, ali i kada je u pitanju otvaranje novih poglavlja.

Ambasador Šib naglasio je da je glavni zadatak nemačke ambasade u Beogradu, da podrži njen put ka članstvu u Evropskoj uniji. „Čvrsto smo uvereni da će Srbija to i postati čim ispuni sve uslove. Taj put nije jednostavan i baš iz tog razloga ćemo biti Srbiji podrška“, rekao je Šib. On je podsetio da Nemačku očekuju parlamentarni izbori u septembru tekuće godine i da očekuje da kurs Nemačke prema Srbiji neće biti promenjen.

Ambasador je istakao značaj Narodne skupštine u procesu evrointegracija, kao i međuparlamentarne saradnje, koja je prethodne godine bila otežana zbog pandemije korona virusom, ali je izrazio nadu će ona biti bogatija u periodu koji sledi, sa čim se složila i predsednica PGP sa Nemačkom.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke Šib je istakao da su oni na veoma visokom nivou i širokog spektra i to, kako je rekao, ne samo zvanični, nego i nezvanični. Prema njegovim rečima ekonomska saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja nego u ovom trenutku, naglasivši da trenutno postoji 70 hiljada radnih mesta, u oko 400 nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji.

U razgovoru koji je usledio, narodni poslanici su pokrenuli teme od obostanog interesa, poput unapređenja ekonomske saradnje, ali i saradnje u obastima kulture, turizma i zaštite životne sredine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja