20. april 2021. Učesnici sastanka

20. april 2021. Učesnici sastanka

Utorak, 20. april 2021.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom i ambasadora Izraela u Srbiji

Predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković razgovarao je ambasadorom Izraela u Srbiji Nj.E. Jahelom Vilanom o iskustvima u borbi protiv COVID 19 i potencijalnoj ekonomskoj saradnji.


Prof. dr Vladimir Marinković je informisao ambasadora sa podatkom da PGP sa Izraelom broji 65 članova i predstavlja jednu od najmnogobrojnijih grupa u parlamentu Srbije. Marinković je govoreći o problemu sa kojim se suočava ceo svet, pandemojom izazvanom korona virusom, informisao ambasadora sa tokom vakcinacije u Srbiji i načinom na koji se borimo sa ovom pošasti.

Istakao je da Srbija raspolaže sa četiri vrste vakcina kao i da je kada je broj revakcinisanih građana u pitanju, Srbija na prvom mestu u Evropi a među vodećim po ukupnom broju vakcinisanih građana. Zahvaljujući rukovodstvu Republike Srbije u kratkom roku izgrađene su dve kovid bolnice i planirana je proizvodnja Sputnjik vakcine na institutu Torlak, dok je u saradnji sa UAE i Kinom u planu izgradnja nove fabrike za proizvodnju Sinofarm vakcine, naveo je Marinković. Srbija je predstavljena u svetu kao lider u regionu, koji se ozbiljno suočio sa Korona virusom, o čemu svedoči i podatak da su građani iz regiona imali mogućnost da se vakcinišu u Srbiji.

Kada je reč o saradnji u oblasti ekonomije, neophodno je jačati saradnju dve zemlje posebno na polju ekonomije i investicija i treba motivisati izraelske kompanije da investiraju u Srbiji, podvukao je Marinković. On je takođe naglasio da je pred mnogim zemljama izazov kako nastaviti ekonomski razvoj u novonastalim okolnostima uslovljenim pandemijom, te da razmena iskustava može da bude dragocena za obe zemlje.

Putem video linka obratio se predsednik PGP sa Srbijom Boaz Toporovski koji je tom prilikom ukazao na odlične odnose dve zemlje i podsetio na savezništvo dva naroda u borbi protiv fašizma. Istakao je da je postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje i ukazao na uspešnu saradnju u oblasti energetike. Boaz Toporovski je izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg otvaranja srpske ekonomske kancelarije u Jerosalimu, koja će doprineti još boljoj ekonomskoj saradnji, koja predstavlja fokus bilateralnih odnosa.

Ambasador Jahel Vilan je izrazio zadovoljstvo zbog posete Narodnoj skupštini i istakao da naša dva naroda vezuje dugo i tradicionalno prijateljstvo. Govoreći o toku borbe protiv pandemije ambasador Vilan je istakao značaj i pozitivne rezultate vakcinacije u Izraelu. On je rekao je potrebno dodatno motivisati mlade da se vakcinišu, jer je praksa pokazala da britanski soj virusa u sve većem broju pogađa upravо taj deo populacije.

Zahvaljujući uspešnoj i masovnoj vakcinaciji, građani Izraela mogu ponovo da se vrate normalnom životu, naveo je ambasador. Takođe, informisao je prisutne da je država Izrael za nabavku vakcina izdvojila oko 800 milona dolara.

Ambasador je iskoristio priliku da ukaže da ovih dana Izrael proslavlja 73. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti i izrazio zadovoljstvo što to može da podeli sa prijateljima u srpskom parlamentu.

Na sastanku je govorila i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva ienergetike prof. dr Zorana Mihajlović, koja se takođe složila sa prethodnim govornicima, da dve zemlje imaju dobre političke odnose i da je ekonomska saradnja ide uzlaznim putem. Navela je da su se ukupni trgovinski odnosi u periodu od 2012. do 2020. godine, kretali od 40 do 82 miliona dolara. Prema rečima Zorane Mihajlović, posebno je ponosna na ulaganja izraelskih kompanija u oblasti energetike i s tim u vezi je ukazala na prvu vetroelektranu koja je priključena na naš prenosni sistem, posle više od 20 godina. Ova investicija je vredna preko 200 miliona evra, navela je ministarka. Pozdravila je energetski sistem države Izrael i navela da je Izrael jedna od prvih zemalja koja je krenula u energetsku tranziciju, i dodala da je u planu da do 2025. godine, kompletan sistem snabdevanja električne energije bude iz obnovljivih izvora energije i gasa. Upravo zbog toga, neophodno je da razmenimo iskustva u ovoj oblasti imajući u vidu da se u skupštini upravo razmatraju zakoni iz oblasti energetike, ocenila je Mihajlović.

Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da postoji prostor za dodatnu saradnju u oblasti ekonomije, energetike i zdravstva. Takođe, Marinković se složio da je neophodno podstaći građane na što masovniju imunizaciju, jer samo na taj način možemo da se ponovo vratimo normalnom životu i navikama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja