6. februar 2023. Učesnici sastanka

6. februar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 6. februar 2023.

Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Azerbejdžanom i ambasadora Azerbejdžana u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Azerbejdžanom Dušan Marić i članovi grupe, razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji Nj.E. Kamilom Hasijevim.


Predsednik Dušan Marić, poželeo je dobrodošlicu ambasadoru i ukazao na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dveju zemalja. Podsetio je na skorašnju posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bakuu, kada se sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, što dodatno govori o odličnim bilateralnim odnosima dveju zemalja.

Marić je izrazio zahvalnost rukovodstvu Azerbejdžana na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama. Naglasio je da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, a da je u narednom periodu potrebno da zajednički radimo na snaženju ekonomske i svake druge saradnje.

Ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev se složio sa predsednikom Marićem da su odnosi dve zemlje na visokom nivou, istakavši da postoji prostor za saradnju u oblasti kulture, poljoprivrede, ekonomije a naročito u oblasti energetike. Izrazio je nadu da će projekat gasovoda koji je došao do Bugarske biti uskoro gotov i da će azerbejdžanski gas uskoro stići i do Srbije.

Ambasador Hasijev ponovio je da njegova zemlja kao iskreni prijatelj Srbije ostaje pri svom stavu po pitanju takozvanog Kosova i naveo da će Azerbejdžan nastaviti da pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Sastanku su prisustvovali članovi Poslaničke grupe prijateljstva, mr Danijela Vujičić, Zaim Redžepović, Draginja Vlk, Srđan Milivojević, Jahja Fehratović, Rodoljub Stanimirović i Stefan Jovanović.

Zajednički su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma, omladine kao i unapređenju saradnje na planu rodne ravnopravnosti. Podsetili su da je prošle godine obeleženo 25 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa i osvrnuli se na infrastrukturne projekte i prisutne azerbejdžanske kompanije u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2