4. mart 2020. Sastanak članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

4. mart 2020. Sastanak članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

Sreda, 4. mart 2020.

Sastanak članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović je u Domu Narodne skupštine primio delegaciju Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, koju predvodi predsednik Odbora Igor Crnadak.


Obradović je istakao da su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske na veoma visokom nivou, o čemu svedoče i uzajamne posete visokih zvaničnika dva parlamenta, koje daju dodatni impuls tim odnosima. Prema njegovim rečima, od velikog značaja za obe strane je zajednički nastup u međunarodnim organizacijama a naročito uzajamna podrška u Savetu Evrope.

Žarko Obradović je upoznao sagovornike sa spoljnopolitičkim ciljevima Srbije, istakavši da je ključni strateški cilj naše zemlje punopravno članstvo u EU, dobri odnosi sa zemljama u regionu, kao i sa velikim silama Kinom, Rusijom i SAD. Takođe, dodao je da se Srbija zalaže i za dobre odnose sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih.

Obradović je ukazao na veliki uspeh predsednika Republike Srbije i ministra spoljnih poslova po pitanju državnog projekta – povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i s tim u vezi istakao da je u poslednjem periodu 18 država povuklo priznanje i dodao da od 193 zemalja članica UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, dok 96 zemalja ne priznaje.

U toku sastanka, Obradović se osvrnuo i na odličnu ekonomsku saradnju dve strane i dodao da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Igor Crnadak je ukazao na odlične odnose dva parlamenta i izrazio uverenje da će u budućnosti ta saradnja biti intenzivirana i dodatno unapređena uzajamnim posetama. Istakao je da je spoljna politika Srbije napravila veliki iskorak, naročito u odnosima sa regionom, Evropskom unijom i sa velikim silama. Izrazio je zahvalnost Srbiji na velikom političkom razumevanju, kao i na ekonomskoj i finansijskoj podršci, koja se ogleda kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata. Osvrnuo se i na činjenicu da Srbija, kao jedna od zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ispunjava svoje obaveze i zalaže se za stabilizaciju ne samo Srbije i RS, već i čitavog regiona.

Sagovornici su se složili da je parlamentarna saradnja na visokom nivou i zaključili da se u svim važnim pitanjima dve strane međusobno podržavaju.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski, Dušica Stojković i Nikola Savić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja