30. maj 2023. Učesnici sastanka

30. maj 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 30. maj 2023.

Sastanak članova Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa delegacijom Bundestaga

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac i članovi Odbora sastali su se danas sa delegacijom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć nemačkog Bundestaga, koji borave u poseti Narodnoj skupštini.


Dr Muamer Bačevac je upoznao sagovornike sa radom i nadležnostima Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, posebno ukazujući na značaj njegove kontrolne uloge, kroz razmatranje tromesečnih izveštaj o radu nadležnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i kroz razmatranje godišnjih izveštaja o radu Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Zbog aktuelnosti problema, Odbor naročitu pažnju posvećuje pitanju borbe protiv femicida i unapređenju položaja romske nacionalne manjine, posebno radeći na suzbijanju dečjih brakova, istakao je Bačevac.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova su naglasili da je na delu kršenje prava Srba na KiM i ukazali da države Kvinte treba da preduzmu oštrije mere prema Prištini da bi se što pre zaustavilo nasilje, kako ne bi došlo do eskalacije sukoba, čije bi se posledice osećale na celom Balkanu.

Delegacija poslanika Bundestaga, predvođena Renatom Alt, interesovala se za pitanje položaja LGBTIQ populacije u Srbiji i za uslove pod kojima je održan Evroprajd u Srbiji 2022. godine. Interesovali su se i za položaj nacionalnih manjina i za prioritete u radu Odbora i mogoćnostima za dijalog i saradnju između poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Sastanku su prisustvovali, pored dr Bačevca i članovi Odbora doc. dr Biljana Đorđević, dr Anna Oreg, prof. Zoran Radojičić, Sandra Joković i Andrijana Vasić, koji su izneli svoja mišljenja i stavove na navedene teme.

Sagovornici su razmenili iskustva u radu dva odbora, ocenjujući da su teme kao što su ravnopravnost polova, borba protiv femicida i nasilja u porodici od opšteg interesa za svako društvo. Na sastanku je bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u Evropi i efektima rata u Ukrajini na Srbiju i Nemačku.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja