25. mart 2021. Narodni poslanici Bojan Torbica, Ana Karadžić i Tijana Davidovac na virtuelnom sastanku sa predsednicom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Kongresu Meksika Mirtom Viljavaso

25. mart 2021. Narodni poslanici Bojan Torbica, Ana Karadžić i Tijana Davidovac na virtuelnom sastanku sa predsednicom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Kongresu Meksika Mirtom Viljavaso

Četvrtak, 25. mart 2021.

Saradnja parlamentaraca Srbije i Meksika značajno doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom Ana Karadžić i članovi Grupe Tijana Davidovac i Bojan Torbica, održali su virtuelni sastanak sa predsednicom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Kongresu Meksika Mirtom Viljavaso, na kojem su razgovarali o daljem pravcu saradnje parlamentaraca.


Ana Karadžić je istakla da Srbija i Meksiko imaju prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Zahvalila se Meksiku na principijelnom stavu i nepriznavanju nezavisnosti tzv. države Kosovo, čime pokazuje poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Karadžić je navela značaj parlamentarne diplomatije i ukazala na dobru saradnju srpskih i meksičkih parlamentaraca u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i forumima, posebno ističući uzajamnu podršku i dobru saradnju u Interparlamentarnoj uniji.

Postoji prostor da se intenziviraju bilateralni odnosi parlamentaraca, navela je ona, kroz intenzivniju saradnju i razmenu poseta delegacija poslaničkih grupa prijateljstava. Narodna skupština je prihvatila i inicijativu meksičkog Parlamenta za potpisivanje sporazuma o saradnji dva parlamenta, čime bi se dodatno konkretizovala naša međuparlamentarna saradnja, ocenila je predsednica PGP.

Ana Karadžić je navela i da postoji interes za unapređenje privrednih odnosa i trgovinske razmene naše dve zemlje, kao i za unapređenje kulturne, prosvetne, obrazovne, vojno-tehničke i policijske saradnje. Pozdravila je meksičku investiciju u Srbiji u oblasti telekomunikacija, imajući u vidu da je kompanija VIP investicija meksičke telekomunikacione kompanije „America Movil“.

Mirta Viljavaso je istakla da Meksiko pridaje važnost saradnji sa Srbijom i kreiranju čvrstih veza prijateljstva. Razmena parlamentarnih poseta svakako će doprineti produbljivanju prijateljstva, složila se sa sagovornicima, izražavajući očekivanje da će epidemiološka situacija dopustiti da do toga dođe u skorijem periodu. Izrazila je spremnost za saradnju meksičkih parlamentaraca na unapređenju kulturne i ekonomske saradnje, za dobrobit građana Srbije i Meksika.

Virtuelnom sastanku su prisustvovali i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić i ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja