2. decembar 2020. Učesnici sastanka

2. decembar 2020. Učesnici sastanka

Sreda, 2. decembar 2020.

Saradnja NATO i Srbije značajna za obe strane, ali i EU i region- zaključak sastanka Odbora za spoljne poslove i ambasadora Holandije

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, zamenik predsednika Odbora Vesna Marković i članovi Dragan Šormaz i Dušica Stojković, sastali su se sa ambasadorom Holandije u Srbiji Žilom Bešor Pluhom i atašeom za odbranu ambasade Norveške Egilom Deltvietom.


Tema sastanka bila je odnos NATO i Srbije. Sagovornici su se složili da je dosadašnja saradnja uspešna, ali i da postoji prostor za njeno unapređenje. Predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović istakao je da Srbija i NATO imaju istoriju koja se ne može i ne sme ignorisati ni zaboraviti, a kojom je uslovljen negativan stav prema NATO u našoj zemlji, ali treba da postoji saradnja između Srbije i NATO –a.

Obradović je kao primer dobre saradnje naveo rezultate misije NATO na Kosovu i Metohiji:
„ Srbija u Prištini nema partnere koji se pridržavaju dogovorenih sporazuma, Rezolucija 1244 se ne poštuje, da nemamo saradnju sa NATO situacija po nealbansko življe na teritoriji Kosova i Metohije bila bi daleko teža“ smatra Obradović.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh naglasio je da je Srbija među partnerima koji prednjače po broju projekata, kako vojinih, tako i civilnih. Istakao je da NATO poštuje vojnu neutralnost naše zemlje i da je pohvalno što ona ne znači izolaciju, već izbalansiranu saradnju sa svim međunarodnim partnerima. Pluh je u tom svetlu naglasio značaj Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe i izrazio nadu da će i u tom segmentu doći do saradnje NATO i Srbije.

Članica Odbora Vesna Marković istakla je da strateški cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u EU i da je u tom smislu saradnja sa NATO izuzetno važna. Ona je naglasila da Evropska unije ne može da bude stabilna i bezbedna , ukoliko naš region nije stabilan i bezbedan. Zato je istakla značaj nastavka saradnje NATO i Narodne skupštine kroz programe edukacije novih narodnih poslanika.

Da je važno nastaviti sa programima edukacije novih, posebno „mladih“ poslanika smatra i članica Odbora Dušica Stojković. Ona je naglasila da je svaki poslanih važan posrednik u prenošenju poruka , posebno u svojim lokalnim sredinama, što takođe može doprineti menjanju negativnog stav javnog mnjenja prema NATO. Ona je posebno naglasila da je saradnje sa NATO od izuzetnog značaja za stabilnosti regiona.

Član Odbora Dragan Šormaz smatra da saradnja sa NATO i njenim članicama nije dovoljno vidljiva u javnosti, ističući nelogičnost podatka da Srbije ima četiri, pet puta više aktivnosti sa SAD nego sa Rusijom, Kinom, ODKP savezom i svim ostalim zemljama zajedno. On smatra da razlog tome treba tražiti u činjenici da je za građane prihvatljivije da podržavaju saradnju sa SAD, nego sa NATO.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31