Petak, 2. decembar 2016.

Saopštenje predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meha Omerovića povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, i ove godine obeležavamo svesni činjenice da su osobe sa invaliditetom među najranjivijim grupama ljudi. Njihov težak položaj je najčešće posledica nezaposlenosti, diskriminacije, fizičkih barijera sa kojima se susreću, kao i stereotipa i predrasuda koje i dalje postoje u našem društvu. Stoga osobe sa invaliditetom i njihove porodice zaslužuju podršku svih nas.


S druge strane, nesumnjiv je njihov doprinos našem društvu, oni imaju pravo na samostalan život i odlučivanje. Njihov potencijal i mogućnosti su daleko veće nego što većina nas može da pretpostavi.

Država je, naravno, dužna da obezbedi ambijent i pravni okvir za njihovo veće zapošljavanje i socijalno uključivanje. Međutim, neophodno je angažovanje svih onih koji mogu da pomognu da se sposobnosti osoba sa invaliditetom promovišu i unaprede, a zadatak je svih nas pojedinačno da osobama sa invaliditetom pristupamo bez predrasuda, vodeći računa o njihovim ljudskim pravima.

Zato bih apelovao na sve nadležne organe, udruženja osoba sa invaliditetom, nevladine organizacije, profesionalna udruženja i druge institucije, da pomognu i daju svoj doprinos kako bismo stvorili društvo jednakih šansi u kome će osobe sa invaliditetom biti aktivni građani koji će svojim sposobnostima i veštinama doprineti razvoju našeg društva. Svim osobama sa invaliditetom želim da se njihov položaj u narednom periodu unapredi i da se što više i što brže uključe u socijalni i ekonomski život Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja