25. maj 2021. Učesnici sastanka

25. maj 2021. Učesnici sastanka

Utorak, 25. maj 2021.

Sadašnji srpsko-mađarski odnosi najbolji u istoriji – zaključili na sastanku predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom i ambasador Mađarske u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom Predrag Rajić i članovi Grupe, razgovarali su danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Nj.E. Atilom Pinterom o istorijski dobrim odnosima dve države, bez otvorenih pitanja.


Predsednik PGP sa Mađarskom Predrag Rajić istakao je da su srpski i mađarski narod, dva naizgled potpuno različita naroda, a da su zapravo tokom istorije imali sličnu sudbinu – bili su mete osvajača, kojima su pružali snažan otpor. Nesuglasice tokom 19. i 20. veka, proističu iz toga što se nisu poklapali interesi velikih sila, koje smo smatrali svojim saveznicima, naveo je Rajić.

Situacija poslednjih godina je značajno promenjena, prvenstevno zahvaljujući liderima dve države, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, istakao je on i dodao da sada Srbija i Mađarska imaju političku i ekonomsku saradnju na najvišem nivou. Uspešna ekonomska saradnja se najbolje ogleda kroz zajedničke IPA projekte prekogranične saradnje, naglasio je predsednik PGP sa Mađarskom.

Rajić je naveo i da naše dve države nemaju otvorenih pitanja, i da uprkos tome što je Mađarska priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. države Kosovo, ona ostaje uzdržana od glasanja za prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije, i tako podržava legitimne interese Srbije.

On je naveo i da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, kao i da je danas Mađarska naš najbolji advokat u EU i da ničim ne uslovljava Srbiju za njeno članstvo.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter složio se da su odnosi dve države na istorijski najvišem nivou, bez otvorenih pitanja, što otvara prostor za razvoj saradnje na poljima ekonomije, kulture, obrazovanja i sporta. Ekonomija ima veliki značaj u našim odnosima, istakao je ambasador Pinter i naveo da je tokom prethodne godine, u doba pandemije izazvane korona virusom, Mađarska jedino sa Srbijom imala rast robne razmene od 3,7 odsto. Poslednjih godina, ne samo velike mađarske kompanije, već i mala i srednja preduzeća iz Mađarske investiraju u Srbiji, naveo je Pinter i ukazao da za to imaju podršku Vlade Mađarske u iznosu od 160 miliona evra. Ukupne investicije Mađarske u Srbiju u prethodnoj godini iznosile su 500 miliona evra, istakao je ambasador.

Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, Atila Pinter je naveo da svake godine mađarska Vlada obezbeđuje stipendije za 45 studenata iz Srbije, i da uvek postoji značajno interesovanje mladih za studiranje u Mađarskoj.

Sagovornici su se složili i da Srbija i Mađarska predstavljaju šampione u Evropi u vakcinisanju protiv korona virusa, što otvara prostor za skoriju razmenu poseta delegacija poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.

Sastanku je prisustvovalo i 52 člana PGP sa Mađarskom, koji su pokazali značajan interes za dalje unapređenje saradnje dve države i njihovih parlamentaraca, a predsenik Grupe Predrag Rajić je istakao da ova Grupa ima 85 članova i da je po brojnosti među prvih deset poslaničkih grupa prijateljstava u Narodnoj skupštini.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6