Nedelja, 21. januar 2007.

Reč predsednika Narodne skupštine nakon parlamentarnih izbora

Dame i gospodo, pre petnaest minuta zatvorena su birališta na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji kao samostalnoj državi i prvim posle donošenja Ustava Srbije.


Dame i gospodo,

pre petnaest minuta zatvorena su birališta na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji kao samostalnoj državi i prvim posle donošenja Ustava Srbije.
I to je sve zbog čega je ove izbore moguće nazvati istorijskim ili presudnim. Za državu, a verujem i za sve građane koji su se godinama borili za demokratiju, mnogo je važnije da su ovi izbori redovni, da je dvomesečna kampanja bila u okviru korektnosti, da je odziv bio veliki i da će za rezultat imati nespornu odluku građana i zastupljenost i političkih opcija i interesa nacionalnih manjina. Zbog toga se i ovog puta zahvaljujem svima koji su današnjim izlaskom na izbore potvrdili demokratsku zrelost Srbije i zahvaljujem se svima koji su ove izbore posmatrali i kontrolisali.
Imam jednu dobru vest za stranke koje su učestvovale u kampanji.. Najveći deo zakona koje su obećavali već postoji. Ili su izglasani ili su u proceduri.
Imam još jednu vest. Način rada u Narodnoj skupštini je promenjen i pri izboru svojih poslanika moraće da vode računa o tome da to moraju da budu ne ljudi koje sede i čuvaju kvorum već oni koji su sposobni da utiču na zakone jer će skupština imati veliki posao u skladu sa ustavom i ustavnim zakonom, u skladu sa time da joj se dodaju poslovi odbrane i spoljne politike i zbog toga će, kao što je novim poslovnikom omogućeno raditi u dve zgrade i tri sale za redovne sednice.A Srbiju i delegacije njene skupštine čekaju u ovoj godini i predsedavanje ministarskim komitetom Saveta Evrope, a verovatno i jedno zasedanje PS OEBS-a i uspostavljanje regionalne kancelarije Pakta za stabilnost.
Jedan segment u razvoju parlamentarizma i uspostavljanju države je završen ali nas sve čeka veliki dalji posao i još mnogo teških odluka. Zbog toga je neophodno da se za dalji rad skupština što pre konstituiše, izabere predsednika i radna tela i pristupi izboru vlade i uspostavljanju institucija koje treba da brže sprovode donete zakone.
Istovremeno obaveštavam i građane i stranke da za sprovođenje rezultata današnjih izbora ne postoje nikakve prepreke u okviru sudstva ni prilikom dobijanja konačnih rezultata ni prilikom verifikacije mandata jer su to Ustav i ustavni zakon jasno definisali a postojeći državni organi će postupiti u skladu sa tim..
Želim svim listama koje su učestvovale dobre rezultate, želim da ih prime dostojanstveno i biće mi zadovoljstvo da u skladu sa tim rezultatima što pre zakažem konstitutivnu sednicu novog saziva.