Petak, 22. septembar 2006.

Razgovor o potrebi jačanja administrativnog i stručnog potencijala za poslove evropskih integracija

Predsednice odbora Narodne skupštine Republike Srbije za evropske integracije i spoljne poslove Suzana Grubješić i Gordana Čomić razgovarale su danas u Domu Narodne skupštine sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji borave u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji.Predsednice odbora Narodne skupštine Republike Srbije za evropske integracije i spoljne poslove Suzana Grubješić i Gordana Čomić razgovarale su danas u Domu Narodne skupštine sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji borave u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji. U delegaciji su načelnik Direktorata za saradnju sa nacionalnim parlamentima Alen Baro i Estel Karle de Luazi, zadužena za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.

Gospodin Baro je predstavio ciljeve Programa saradnje i razmene iskustava između Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata i predložio da se naredne godine, u saradnji sa Narodnom skupštinom, ovakav program realizuje i u Srbiji.

Predsednice Grubješić i Čomić istakle su da je uključivanje u Evropsku uniju za Srbiju jedan od ključnih ciljeva u čijoj realizaciji Narodna skupština ima nezaobilaznu ulogu. Narodna skupština, međutim, nema neophodni administrativni i stručni potencijal za poslove evropskih integracija, zbog čega je, po njihovoj oceni, započinjanje saradnje i razmene iskustava sa Evropskim parlamentom već početkom 2007. godine dobrodošlo. Takođe je važno da se u realizaciju ovog programa, pored stručnih službi koje se bave pitanjima povezivanja sa Evropskom unijom, uključe narodni poslanici, mediji i stručna javnost.

Predsednica Odbora za inostrane poslove Gordana Čomić predložila je da se među prioritetna pitanja u program saradnje Evropski parlament-Narodna skupština Srbije uvrste pitanja parlamentarne kontrole vojske, policije i službi bezbednosti.

U toku dana, predstavnici Evropskog parlamenta razgovarali su i sa rukovodiocima Službe Narodne skupštine i načelnicima Sektora za međunarodne odnose.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja