Ponedeljak, 22. novembar 2010.

Razgovor narodnih poslanika sa učenicima srednjih škola iz Novog Sada

Članovi Radne grupe za prava deteta posetili su danas dve srednje škole u Novom Sadu uključene u program „Škola bez nasilja“, koji realizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.Članovi Radne grupe za prava deteta posetili su danas dve srednje škole u Novom Sadu uključene u program „Škola bez nasilja“, koji realizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Učenici Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ i Tehničke škole „Pavle Savić“ upoznali su narodne poslanike sa uzrocima nasilja među mladima u svojim sredinama i aktivnostima koje se preduzimaju radi njegovog suzbijanja u okviru programa „Škola bez nasilja“. Ukazali su da nasilja ima najviše na ulici, a manje u školi, kao i da je važno da se u njegovom suzbijanju više angažuju mladi ljudi koji su i sami bili počinioci nasilja i sa tim su uspeli da se izbore.

Članovi Radne grupe predstavili su nadležnosti i rad Radne grupe, odbora za prava deteta koji će tek biti formiran. Razgovarano je o tome kako oni mogu da doprinesu poboljšanju položaja dece i mladih, a pre svega, u obrazovanju.

Potpredsednik Narodne skupštine i član Radne grupe Nikola Novaković istakao je da se među prioritete Radne grupe ubraja i praćenje aktivnosti koje su usmerene na borbu protiv nasilja u društvu u celini, a posebno među decom i mladima. Zato je neposredan i otvoren dijalog sa mladima koji učestvuju u sprečavanju i reagovanju na pojave nasilja u školama od neprocenjivog značaja za rad narodnih poslanika. Podsetio je da Narodna skupština, pored zakonodavne, ima predstavničku i nadzornu funkciju, kao i da su tokom posete lokalnim zajednicama i prilikom razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti, mladima i decom, narodni poslanici u prilici da se upoznaju sa sprovođenjem pojedinih zakona, a pre svega Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Učenici srednjih škola i predstavnici đačkih parlamenata i tima mladih ukazali su da bi bilo korisno da se u lokalnim sredinama razviju sadržajniji programi za mlade, koji će uključiti sport, muziku i druge vidove modernog izražavanja mladih, kako bi oni svoje aktivnosti mogli da usmere u pozitivnom pravcu. Takođe, mladi su pozvali narodne poslanike da u svojim sredinama utiču kako bi predstavnici lokalne zajednice više pažnje posvetili njihovim potrebama .

U razgovoru su učestvovali narodni poslanici Gordana Čomić, Meho Omerović, Zlata Đerić, Nikola Krpić, Elvira Kovač, Snežana Sedlar i Milan Stanimirović, kao i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja