Ponedeljak, 19. novembar 2007.

Razgovor delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i Odbora za spoljnu politiku Italijanskog Parlamenta

Predsednik i zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Miloš Jevtić i Dušan Bajatović razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Parlamenta Italije koju je predvodio predsednik odbora Umberto Ranijeri (Umberto Ranieri).Predsednik i zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Miloš Jevtić i Dušan Bajatović razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Parlamenta Italije koju je predvodio predsednik odbora Umberto Ranijeri (Umberto Ranieri).

Razgovor je potvrdio poznate stavove Italije o procesu evropske integracije Srbije i čitavog zapadnog Balkana. Evropska perspektiva je strateški izbor Srbije i u tome ona ima snažnu podršku Italije, rekao je predsednik Ranijeri i podvukao da njegova zemlja smatra da Beograd ima ključnu ulogu u čitavom regionu. Italija se zalaže za ubrzanje procesa evropske integracije Srbije, a to je, kako je istakao Miloš Jevtić, u ovom trenutku za nas značajna podrška i taj primer trebalo bi da slede i ostale uticajne članice Evropske unije.

Sagovornici su ukazali i na značaj regionalne saradnje i razmene iskustava sa zemljama koje su već prošle put ka evropskim integracijama, posebno kad je reč o korišćenju sredstava iz fondova koje će Srbiji biti stavljene na raspolaganje nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Iskustva Slovenije, Bugarske i Rumunije mogu biti od koristi da se naš sistem učini kompatiblinim i da se ta sredstva iskoriste na najbolji način, rečeno je u razgovoru.

Tokom susreta, Jevtić i Ranijeri su se složili u oceni da su proces rešavanja statusa Kosova i proces evropske integracije Srbije odvojeni i da u tom smislu ne bi trebalo da bude nikakvih uslovljavanja za Srbiju. Predsednik Ranijeri je ponovio stav Italije da pitanje Kosova ne tangira samo teritoriju Srbije, već i čitavog regiona i Evrope u celini i da zato treba insistirati na kompromisnom rešenju, koji bi bio prihvatljiv za obe strane.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
nedelja, 5. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja