Utorak, 14. novembar 2006.

Razgovor Parlamentarnih delegacija Nemačke i Srbije

Delegacija Parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu nemačkog Bundestaga, na čelu sa šefom delegacije Detlefom Džembrickim, razgovarala je 14. novembra u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za inostrane poslove i Odbora za evropske integracije, koju je predvodila predsednica Odbora za inostrane poslove Gordana Čomić.Delegacija Parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu nemačkog Bundestaga, na čelu sa šefom delegacije Detlefom Džembrickim, razgovarala je 14. novembra u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za inostrane poslove i Odbora za evropske integracije, koju je predvodila predsednica Odbora za inostrane poslove Gordana Čomić.

Početku sastnaka dve delegacije prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, koji je pozdravljajući goste istakao da je Srbiji i sada, kao i svih ovih godina, stalo da omogući zvanične i nezvanične posete iz Evrope, kako bi se prenela poruka da Srbija hoće i može da bude dobar partner. U prethodne tri godine Srbija je imala manjinsku vladu, ali i pored toga ovaj saziv je usvojio najviše zakona u istoriji srpskog parlamentarizma, donet je novi Ustav Srbije, a u Domu Narodne skupštine je posle 100 godina od njegovog projektovanja održana prva sednica. Srbija je uspela da reši dva problema koja je imala na početku, jedno je pitanje razdruživanja sa Crnom Gorom, koje nije zavisilo samo od Srbije, a drugo je donošenje novog Ustava, koje je zavisilo samo od Srbije. Posle parlamentarnih izbora u Srbiji, koje je predsednik Republike raspisao za 21. januar 2007. godine, Srbija će imati da reši još dva velika problema: budući status Kosova i Metohije, koji ne zavisi samo od Srbije i saradnju sa međunarodnim institucijama, pre svega tribunalom u Hagu, koji zavisi samo od Srbije. Predsednik Marković je istakao da je u ovom momentu Srbiji veoma važno što će Nemačka preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, ne samo što odnos naše dve države karakterišu dobre ekonomske i kulturne veze, već i činjenica da je Nemačka pokazivala razumevanje za ono što je Srbija činila i što će činiti u cilju uspostavljanja stabilnosti i usvajanja evropskih standarda.

U razgovoru dve delegacije istaknuto je da je cilj posete nemačkih parlamentaraca uspostavljanje čvršće saradnje sa Narodnom skupštinom i ocenjeno da će se ona intenzivirati formiranjem grupe prijateljstva za Nemačku nakon januarskih izbora i konstituisanja nove Narodne skupštine. Postignuta je i saglasnost o nekim temama koje bi mogle biti razmatrane prilikom budućih susreta parlamentaraca.
Dve delegacije su se saglasile u oceni da bi Nemačka, tokom predsedavanja Evropskoj uniji u prvih šest meseci iduće godine mogla pomoći Srbiji na njenom evropskom putu, kao i da Nemačka očekuje dobre vesti iz Srbije posle održavanja izbora i donošenja neophodnih zakona. Srbija je, kako je istaknuto, čvrsto opredeljena za evropske vrednosti i očekuje se da će se nastaviti usaglašavanje našeg zakonodavstva sa evropskim. Takođe, izraženo je i očekivanje da će se, nakon izbora nove vlade, primeniti Akcioni plan za saradnju sa Haškim tribunalom i pronaći rešenje za budući status Kosova.

Šef naše delegacije Gordana Čomić je istakla da Nemačku smatramo izuzetno važnim partnerom i da je nemačko-srpsko partnerstvo značajno ne samo za region već i za obe države. Treba da podelimo iskustva sa visoko razvijenom evropskom zemljom, kao što je Nemačka, posebno o pitanjima u kojima postoji sličnost u obe zemlje, kao što su neravnomeran regionalan razvoj, iseljavanje stanovništva iz ekonomskih razloga i starosna struktura stanovništva, navela je Gordana Čomić. Ona je najavila da će se nastaviti praksa razmene studenata, usavaršavanje zaposlenih u Parlamentu i započeta zajednička saradnja Bundestaga i Narodne skupštine.
Šef nemačke delegacije Detlef Džembricki je izrazio očekivanje da će, nakon, parlamentarnih izbora u Srbiji, u nastavku procesa rešavanja statusa Kosova biti pronađeno pravedno rešenje. Ukazao je i na značaj saradnje sa Haškim tribunalom za integraciju Srbije u Evropsku uniju i raskid društva sa prošlošću. On je istakao da je Evropska unija ne samo ekonomska, već i zajednica evropskih vrednosti i da je zato važno da se zemlja suoči sa prošlošću, kako bi se okrenula budućnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja