Četvrtak, 7. decembar 2006.

Razgovor Mađarskih parlamentaraca sa članovima Odbora za međunacionalne odnose

Delegacija Odbora Parlamenta Republike Mađarske za evropske poslove, koju je predvodio predsednik Odbora Matjaš Erši, razgovarala je 7. decembra u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za međunacionalne odnose u kojoj su bili narodni poslaniciŽeljko Tomić i Ištvan Išpanović.Delegacija Odbora Parlamenta Republike Mađarske za evropske poslove, koju je predvodio predsednik Odbora Matjaš Erši, razgovarala je 7. decembra u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za međunacionalne odnose u kojoj su bili narodni poslaniciŽeljko Tomić i Ištvan Išpanović.
Gosti iz Mađarske su konstatovali da je za njihovu zemlju veoma važno da Srbija što pre pristupi svim evropskim integracijama i da na tom putu mađarska iskustva mogu biti od velike koristi. Oni su izrazili spremnost da doprinesu ubrzanju procesa našeg priključenja Evropskoj uniji i istakli da njihova iskustva pre ulaska u EU mogu da posluže Srbiji, kako bi izbegla greške i propuste koje su oni činili. Po njihovoj oceni, u Srbiji postoji suštinski konsenzus o uključivanju u evropske integracije i to treba iskoristiti, a Mađarska će učiniti sve da je u tome podrži.

Članovi naše delegacije su zahvalili na ponuđenoj pomoći i naglasili da bi posebno bilo dragoceno da Mađarska pomogne da se pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nastave odmah nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

U razgovoru su razmenjena mišljenja i o položaju nacionalnih manjina u Mađarskoj i Srbiji. Članovi Odbora za međunacionalne odnose podsetili su šta je sve u proteklom periodu u Srbiji urađeno u rešavanju pitanja međunacionalnih odnosa. Pored ostalog, izmenjen je Zakon o izboru narodnih poslanika, doneta je Povelja o ljudskim i manjinskim pravima, formiran Savet Vlade Republike Srbije za nacionalne manjine i usvojen novi Ustav. Posebno su ukazali na rešenja koja omogućavaju da stranke nacionalnih manjina budu predstavljene u novom sazivu Narodne skupštine i izrazili očekivanje da će se to posle januarskih izbora i desiti. Gosti iz Mađarske su pozdravili takva rešenja, i istakli da oni nisu uspeli da predstavnici nacionalnih manjina uđu u mađarski Parlament.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 23. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja