Četvrtak, 19. maj 2011.

Publikacije iz oblasti bezbednosti predstavljene narodnim poslanicima

Pozdravne govore održali su Marko Đurišić, član Odbora za odbranu i bezbednost, dr Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu odbrane i Madis Vainoma, v.


Pozdravne govore održali su Marko Đurišić, član Odbora za odbranu i bezbednost, dr Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu odbrane i Madis Vainoma, v.d. šefa Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji. O publikacijama su govorili i brigadni general Milan Mojsilović, zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije i brigadni general Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije.

Član Odbora za odbranu i bezbednost Marko Đurišić ocenio je da će Informator o sistemu odbrane u velikoj meri pomoći narodnim poslanicima u obavljanju svog posla, s obzirom na važnu ulogu koju Narodna skupština i naročito Odbor za odbranu i bezbednost imaju u demokratskoj i civilnoj kontroli sektora bezbednosti. Zbornik radova je značajan jer pokazuje želju Srbije da postane aktivan učesnik u evropskom sistemu bezbednosti, zaključio je Đuričić.

Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu odbrane ukazala je da Informator doprinosi transparentnosti rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Zbornik radova govori o doprinosu demokratizacije Srbije i postizanja evropskih standarda na polju bezbednosti i odbrane.

Madis Vainoma, v.d. šefa Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, istakao je da je izrada Informatora veoma korisna, jer pruža osnovne informacije o sistemu odbrane u Srbiji i organizacione strukture Ministarstva odbrane. On ujedno olakšava komunikaciju, jer sadrži i jedinstveni imenik kontakata u Ministarstvu i Vojsci. Misija OEBS-a podržala je izdavanje Informatora i zbornika radova „Bezbednosni i odbrambeni aspekti priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji“ u cilju unapređenja istraživačkih kapaciteta i podrške debati na polju odbrane i bezbednosti. Vainoma je zaključio da je bitno što su publikacije prezentovane u Narodnoj skupštini, zbog uloge koju ona ima na polju demokratske i civilne kontrole resora odbrane.

Brigadni general Milan Mojsilović, zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije i brigadni general Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije, istakli su da Informator pruža značajne i korisne informacije o organizaciji i nadležnosti državnih organa u oblasti odbrane. Bezbednosni izazovi i pretnje u savremenom svetu govore o dubokoj međusobnoj zavisnosti država, kao i o zavisnosti između država i civilnog sektora. Informator će takođe biti veoma koristan i za studente Vojne akademije, posebno imajući u vidu proces harmonizacije vojnog obrazovanja sa sistemom srednjeg i visokog obrazovanja u Srbiji.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja