28. februar 2020. Prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske

28. februar 2020. Prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske

Petak, 28. februar 2020.

Prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske održano u Beogradu

Prvo zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, koje su otvorili predsednici dva parlamenta Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, održano je danas u Beogradu.


Parlamentarna Komisija razmatrala je razvoj odnosa Republike Srbije i Republike Srpske u kontekstu međuparlamentarne saradnje i perspektive regionalne stabilnosti i bezbednosti, potom parlamentarnu podršku razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Republike Srbije i Republike Srpske u ključnim oblastima, sa akcentom na saradnji u oblasti energetike i infrastrukture. Članovi Komisije razmatrali su i saradnju na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

Jedno od ključnih zaključaka Komisije da su Republika Srbija i Republika Srpska strateški opredeljene na jedinstveno delovanje u cilju mira, stabilnosti i razvoja i da je u interesu i Srbije i Srpske, kao i svih u regionu, da se izazovima, rizicima i pretnjama najbolje suprotstavlja saradnjom, dijalogom i napretkom na svim poljima. Takođe je istaknut značaj podrške investicijama u Republiku Srpsku, ali i saradnji u oblasti hidroenergije, izgradnji putne infrastrukture i angažovanju na zajedničkim projektima. Istaknuto je zalaganje za dosledno sprovođenje svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA i njihovom unapređenju gde je to moguće, nasuprot jednostranim potezima, provokacijama i sankcijama i antcivilizacijskim merama kao što je uvođenje taksi od sto odsto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, na robu iz Centralne Srbije i BiH. Naglašen je značaj saradnje u zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

Potpredsednik Skupštine Srbije i zamenik kopredsedavajućeg Komisije Veroljub Arsić naglasio je da parlamenti nastoje da snažno doprinesu produbljivanju čvrstih bratskih i prijateljskih veza, koje su oduvek bile temelj zajedničke saradnje Srbije i Republike Srpske, kao i da je prvo zasedanje Komisije potvrda da su međuparlamentarni odnosi ušli u novu višu fazu intenziviranja saradnje.

„Želja naših parlamenata je da na ovaj način ostvarujemo što čvršće veze kako bi konkretnim koracima sa zakonodavnog nivoa vlasti pratili najviši stepen bliskosti koji postoji između naših građana. Uveren sam da će rezultati našeg današnjeg rada biti na korist građana Republike Srbije i Republike Srpske“, naglasio je Arsić i naveo da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja naših specijalnih veza, kao što je naznačeno u Sporazumu o specijalnim paralelnim odnosima.

Zamenik kopredsedavajućeg Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković je naglasio značaj saradnje parlamenata Srbije i Republike Srpske.

„ Republika Srpska je u Srbiju uvek gledala kao u „majku“ kada joj treba ljubav,a kada joj treba zaštita kao u „starijeg brata“. Srbija je naša matica i veoma nam je bitna njena podrška“, istakao je Petković. On je rekao da se parlament Republike Srpske susreće sa raznim izazovima i da je zato parlamentarno iskustvo koje Srbija ima od neprocenjivog značaja za rad Narodne skupštine Republike Srpske.

U radu Komisije ispred Skupštine Srbije učestvovali su potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Katarina Rakić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Neđo Jovanović.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske učestvovali su predsednica Zakonodavnog odbora i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja, predsednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Dragan Čavić, predsednik Odbora za privredu i član Odbora za ustavna pitanja Maksim Skoko, predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Gordana Tešanović.

Prvo zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske održano je na osnovu Memoranduma o obrazovanju Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske iz 2018. godine i na osnovu Protokola o saradnji dve skupštine iz 2008. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2