Ponedeljak, 27. februar 2006.

Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine u 2006. godini na Zahtev Vlade Republike Srbije, za ponedeljak, 27. februar 2006. godine, sa početkom u 12 časova.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine u 2006. godini na Zahtev Vlade Republike Srbije, za ponedeljak, 27. februar 2006. godine, sa početkom u 12 časova.

Za ovu sednicu Vlada je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Izveštaj o toku razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Sednici Narodne skupštine su prisustvovali predsednik Republike Srbije

Boris Tadić, predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica i članovi Vlade.

Na početku jedinstvenog pretresa Narodnoj skupštini se obratio predsednik

Vlade Vojislav Koštunica, podsetivši da je nakon tri meseca od usvajanja Rezolucije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije Skupštini dostavljen Izveštaj o dosad obavljenom poslu. To je, po rečima predsednika Vlade, i prilika da se razmotre protekli događaji i razmene mišljenja o predstojećem radu o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju za Srbiju.

Predsednik Koštunica je obavestio narodne poslanike o dosadašnjem toku pregovora i istakao da naša strana nudi rešenje koje ima istorijski kompromisan karakter, između opcija nezavisnosti i opcije uobičajene standardne autonomije po evropskim uzorima, a to je opcija suštinski proširene autonomije koju smo spremni da kompletno definišemo u neposrednim razgovorima sa albanskim predstavnicima. „Mi samo jedno ne možemo, niti smemo, a to je da dopustimo da se unutar granica naše države stvori druga država koja bi otcepila deo teritorije i sa njom u bezdan odnela i međunarodno pravo i ljudska prava i elementarno pravo i moral i kulturno nasleđe i duhovnu postojbinu i imovinu i mnogo što od čega je sazdan i naš istorijski i moderni identitet“, istakao je predsednik Vlade i dodao da se danas“ u Skupštini ponovo utvrđuje da je Srbija za sporazum, za pravedno rešenje, za poštovanje opšte prihvaćenih načela i uvažavanje univerzalnih vrednosti“. „Preuzimajući svi zajedno obavezu da od ovih načela ne odustajemo, u ruke dobijamo neoborive argumente zasnovane na pravu, pravdi i istini, a naše jedinstvo i ove vrednosti su najjače uporište koje Srbiji danas stoji na raspolaganju“, zaključio je svoje obraćanje narodnim poslanicima Vojislav Koštunica.

Pošto su se narodnim poslanicima obratili koordinatori državnog pregovoračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije Leon Kojen i Slobodan Samardžić, Narodno skupština je vodila celodnevni jedinstveni pretres o Izveštaju.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić je, obraćajući se Narodnoj skupštini po okončanoj jedinstvenoj raspravi, rekao da stoji iza reči pregovaračkog tima i predsednika i potpredsednika Vlade, podsetivši da je i na sednici Saveta bezbednosti UN izneo zajednički usaglašeni stav naše strane, koji predstavlja legitimni interes Srbije i moramo ga braniti, svakodnevno i punom odgovornošću.

Predsednik Predrag Marković je, odredio Dan za glasanje odmah po okončanju jedinstvenog pretresa. U Danu za glasanje Narodna skupština je jednoglasno usvojila Odluku o prihvatanju Izveštaja o toku razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Pre početka otvaranja jedinstvenog pretresa, Narodna skupština je konstatovala da je prestao mandat narodnom poslaniku Đorđu Čukvasu pre isteka vremena na koje je izabran, danom podnošenja ostavke. Na početku popodnevnog rada Narodna skupština je potvrdila mandat narodnom poslaniku Borku Iliću, izabranom sa Izborne liste Demokratska stranka Srbije-Vojislav Koštunica.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o jedinoj tački dnevnog reda ove sednice Predsednik Marković je zaključio prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja