3. februar 2016. Prvi sastanak Radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici

3. februar 2016. Prvi sastanak Radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici

Sreda, 3. februar 2016.

Prvi sastanak Radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici

Radna grupa za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici, koju je osnovao Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, održala je danas, 3. februara prvu sednicu u Narodnoj skupštini.


Predsednica Radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici Maja Gojković podsetila je da je u decembru održana konferencija gde je proglašeno partnerstvo Narodne skupštine i organizacija osoba sa invaliditetom kroz sprovođenje projekta „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom Srbije“, a u cilju njihovog većeg uključivanja.

Gojković je navela da Projekat sadrži dva nivoa - uključivanje određenih lokalnih samouprava i rad Radne grupe za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici.

Predsednica Skupštine je istakla značaj uključivanja svih poslaničkih grupa u rad Radne grupe, jer kako je dodala oko 800.000 ljudi u Srbiji ima neki oblik invaliditeta i zato je važno sagledati mogućnosti za unapređenje zakona u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom. Gojković je najavila i da će u najskorijem roku, a do kraja ovog saziva, biti donete i dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Govoreći o Projektu „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom Srbije“ predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Gordana Rajkov istakla je da je cilj Projekta jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Srbiji i unapređenje njihovog uticaja na zakonodavni okvir i izborni proces, u cilju unapređenja ostvarivanja njihovih ljudskih prava i društvene uključenosti.

Ona je rekla da je važno afirmisanje principa samostalnog života i da na invalidnost ne treba gledati kao na teret društva, već iskoristiti potencijale tih osoba i stvoriti uslove da mogu same da rade i zarađuju.

Damjan Tatić iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom je govoreći o predlozima zakona koji su značajni za osobe za invaliditetom naveo da Predlog zakona o sportu, o kome se raspravlja na aktuelnoj sednici, omogućava adekvatnu pristupačnost osobama sa invaliditetom i ukazao na značaj usvajanja zakona o stanovanju. Tatić je posebno istakao značaj usvajanja zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom u što kraćem roku.

Džefri Skarin, zamenik Direktora programa za demokratski i ekonomski rast USAID je istakao da brzina kojom je održan prvi sastanak Radne grupe najbolje pokazuje koliko je Narodna skupština ozbiljno shvatila ovu temu. On je istakao da je USAID sa zadovoljstvom podržao ovaj projekat i uključivanje osoba sa invaliditetom u političke procese.

Sastanku su prisustvovali i u razgovoru učestvovali članovi Radne grupe dr Vesna Rakonjac, Zoran Bojanić, Milanka Jevtović Vukojičić, Mirjana Dragaš, Aida Ćorović, Grozdana Banac, Branka Karavidić, Dubravka Filipovski, Anamarija Viček, Ljiljana Kosorić i narodne poslanice Milena Bićanin i Branka Bošnjak.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4