Subota, 10. jul 2021.

Prvi krug druge faze procesa međustranačkog dijaloga u Srbiji uoči predstojećih izbora

Zajednička izjava fasilitatora, Evropskog parlamenta i predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, g. Ivice Dačića.


Prvi krug druge faze međustranačkog dijaloga potpomognutog od strane Evropskog parlamenta održan je 9. i 10. jula u Beogradu. Na njemu je apelovano da se ostvare opipljivi rezultati kako bi se unapredila ravnopravnosti izborne utakmice pre narednih izbora.

Fasilitatori dijaloga su bili bivši poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn, i poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik (EPP, SK), izvestilac za Srbiju iz Odbora za spoljne poslove i Tanja Fajon (S i D, SL), predsedavajuća Delegacije za odnose sa Srbijom. Narodnu skupštinu Republike Srbije je predstavljao njen predsednik, Ivica Dačić.

Na dijalogu su se po prvi put za istim stolom okupili lideri i predstavnici poslaničkih grupa i opozicionih stranaka i platformi.

„Pozdravljamo prisustvo predstavnika širokog spektra političkih snaga, kao i njihovu posvećenost dijalogu. Svesni smo da i dalje postoje izazovi u vezi sa izbornim procesom i zajedno ćemo raditi na njihovom rešavanju. Potvrđujemo naše opredeljenje da podržimo integritet izbornog procesa.

Želimo da naglasimo važnost pravičnog pristupa medijima, medijskog pluralizma, kao i poštovanje profesionalne etike i medijskih standarda, narčito u toku predizbornih i izbornih kampanja.

U ovom trenutku je potrebno iskoristiti zamajac koji je dijalog stvorio. Danas je potrebnije više nego ikada da se ostvari konkretan napredak koji se može delotvorno primeniti pre naredne izborne kampanje.

Spremni smo da podržimo nastojanja učesnika u međustranačkom dijalogu da se postigne dogovor o izbornim uslovima“

Evropski Parlament ostaje posvećen pružanju podrške Republici Srbiji i Narodnoj skupštini Srbije u procesima reformi koji se odnose na evropske integracije zemlje.

Fasilitatori su predstavili ZAKLJUČKE i dogovorili su se da u istom formatu održe naredni sastanak 17. i 18. septembra 2021. godine u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6