24. april 2014. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014.  godini

24. april 2014. Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Četvrtak, 24. april 2014.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, sazvala je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije za četvrtak, 24. april 2014. godine, sa početkom u 15.00 časova.


Na početku Prve sednice himnu Republike Srbije izvela je muška vokalna grupa „Nokturno“.
Pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mantatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata narodnim poslanicima, Bojanu Pajtiću, Aleksandru Vučićiu, prof. dr Miodragu Stojkoviću i Jani Ljubičić, pre isteka vremena na koje su izabrani.
Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o ministarstvima, koji je podneo narodni poslanik Veroljub Arsić;
2. Predlog zakona o izmeni Zakona o Vladi, koji je podneo narodni poslanik Veroljub Arsić i
3. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka.

Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika, prihvatila predlog narodne poslanice Katarine Rakić da se obavi zajednički načelni pretres o obe tačke dnevnog reda zasedanja.
Predloge zakona, narodnim poslanicima obrazložio je predstavnik predlagača, narodni poslanik Veroljub Arsić.
Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni pretres o obe tačke dnevnog reda sednice.
Drugog dana rada, Narodna skupština prihvatila je predlog da se u dnevni red Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2014. godini uvrsti Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka.
Narodna skupština obavila je jedinstveni pretres o trećoj tački dnevnog reda, odnosno o Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

U prepodnevnom delu sednice, Narodna skupština započela je raspravu o amandmanima koji su podneti na Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmeni Zakona o Vladi.

U popodnevnom delu sednice, Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Jelisaveti Pribojac i Krstimiru Pantiću izabranim sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista) i Aleksandri Jerkov i Dušanu Milisavljeviću izabranim sa Izborne liste “SA DEMOKRATSKOM STRANKOM ZA DEMOKRATSKU SRBIJU“.

Novoizabrani narodni poslanici su zatim položili zakletvu. Zakletvu je položio i narodni poslanik Srđan Dragojević.

Na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Narodna skupština konstatovala je prestanak mandata narodnoj poslanici Mariniki Tepić, pre isteka vremena na koje je izabrana.

Do kraja rada, Narodna skupština zaključila je raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o ministarstvima i Predlogu zakona o izmeni Zakona o Vladi.

Pošto je Narodna skupština zaključila raspravu o tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je subotu, 26. april 2014. godine, sa početkom u 18.03 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Prve sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2014. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 26. aprila, Narodna skupština usvojila je, većinom glasova narodnih poslanika, Predlog zakona o ministarstvima, Predlog zakona o izmeni Zakona o Vladi i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.
U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.
Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2014. godini.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2