Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Nis

Četvrtak, 4. novembar 2010.

Prva sednica Odbora za predstavke i predloge van sedišta Narodne skupštine

Polazeći od ranije usvojenog predloga da se pojedine sednice Odbora održe van Narodne skupštine, Odbor za predstavke i predloge održao je 4. novembra sednicu u Nišu.Polazeći od ranije usvojenog predloga da se pojedine sednice Odbora održe van Narodne skupštine, Odbor za predstavke i predloge održao je 4. novembra sednicu u Nišu. Na sednici su razmatrane podnete predstavke i predloge građana ovom odboru.

U radu Odbora učestvovali su Zaštitnik građana Grada Niša Dobrila Zdravković, predstavnik Agencije za borbu protiv korupcije Nebojša Hrnjiček i iz kabineta predsednika Skupštine Grada Niša Igor Jovanović.

Predsednik Odbora Saša Dujović je rekao da je ovo prva sednica Odbora koja se održava van Beograda i da će to ubuduće biti praksa. Održavanje ovakvih sednica obrazložio je potrebom da narodni poslanici budu bliži građanima i da u neposrednoj komunikaciji čuju njihove probleme.

Dujović je naglasio da su “vrata Odbora otvorena svim građanima”, kao i da je Odbor uspostavio saradnju sa nezavisnim regulatornim telima i pojedinim nevladinim organizacijama. Govoreći o podnetim predstavkama, Dujović je istakao da se, od oko 1000 predstavki građana koliko je u prošloj godini primila Narodna skupština, najveći broj odnosi na lošu privatizaciju, neefikasnost sudova i rad organa državne uprave. On je najavio da bi uskoro i na lokalnom nivou trebalo da se osnuju komisije za predstavke i pritužbe sastavljene od odbornika, sa kojima će Odbor ustavnoviti koordinaciju i ukazao na potrebu da se veća pažnja posveti edukaciji građana, kako bi se izbeglo upućivanje istih predstavki na razna adrese.

Nebojša Hrnjiček iz Agencije za borbu protiv korupcije je rekao da je ovoj instituciji iz Niša podneto najviše protužbi iz oblasti urbanizma, prostornoh planiranja, kao i na rad zdravstvenih ustanova i sudova. Dodao je da je prva pritužba na rad državnih službenika, kao novo pravno sredstvo, pristigla upravo iz Niša.

Dobrila Zdravković, Zaštitnik građana Grada Niša je navela da je od početka godine primila 1603 neposredne predstavke građana i 117 pisanih, a da je tek trećina predstavki bila iz nadležnosti ove institucije. Građani su se najviše žalili na rad gradske uprave za imovinu, a troje građana je najavilo i ustavnu žalbu zbog lošeg rada gradskih organa uprave.

Igor Jovanović je obavestio Odbor da je za dve godine predsednik Skupštine Grada Niša primio 5.500 predstavki i da su najviše pritužbi građani Niša imali na rad Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, pre svega na rad građevinske inspekcije.

Ova sednica Odbora održana je uz podršku UNDP, u okviru Projekta “Jačanje odgovornosti Narodne skupštine”.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Saša Dujović.

Nis: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Četvrtak, 29. septembar 2011. Sedma sednica Odbora za predstavke i predloge Novi Sad Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.