3. jun 2016. Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije

3. jun 2016. Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Petak, 3. jun 2016.

Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Prva (konstitutivna) sednica Narodne skupštine Republike Srbije, koju je sazvala predsednica Narodne skupštine iz prethodnog saziva Maja Gojković, počela je u petak, 3. juna 2016. godine, sa početkom u 10 časova.


Sednica je počela intoniranjem državne himne Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju mešovitog hora Doma kulture i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja iz Ruskog Krstura.

Sednici je predsedavao najstariji narodni poslanik prof. dr Dragoljub Mićunović, sa Izborne liste Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (NOVA, DSHV, ZZS), a u radu su mu pomagali najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mesta, i to: Ivana Nikolić, sa Izborne liste Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje, Stefana Miladinović, sa Izborne liste Ivica Dačić-„Socijalistička partija Srbije(SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“, Aleksandra Belačić, sa Izborne liste dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka i Miloš Bošković, sa Izborne liste Dosta je bilo – Saša Radulović, kao i zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Branko Marinković.

Saglasno članu 101. Ustava Republike Srbije, članu 16. Zakona o Narodnoj skupštini i članu 4. Poslovnika Narodne skupštine, za ovu sednicu određen je sledeći dnevni red:

1. Potvrđivanje mandata narodnih poslanika;
2. Izbor predsednika Narodne skupštine;
3. Izbor potpredsednika Narodne skupštine;
4. Imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine, i
5. Izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su članovi Republičke izborne komisije i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Narodna skupština je, radi potvrđivanja mandata narodnih poslanika, obrazovala Komisiju za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima, u sastavu: Katarina Rakić, sa Izborne liste Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje, Marjana Maraš, sa Izborne liste Ivica Dačić-„Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ i Nataša Sp. Jovanović, sa Izborne liste dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka.

Komisija je konstatovala da su uverenja svih 250 narodnih poslanika u skladu sa uverenjima koje je izdala Republička izborna komisija i o tome podnela Izveštaj Narodnoj skupštini.
Narodna skupština je, na osnovu Izveštaja Komisije, potvrdila mandate svim narodnim poslanicima novog saziva, čime je Narodna skupština konstituisana.

Novi poslanici položili su zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Predsedavajući sednici prof. dr Dragoljub Mićunović poželeo je novoizabranim narodnim poslanicima uspešan zajednički rad u predstojećem mandatu.

U nastavku sednice, predsedavajući sednici obavestio je narodne poslanike da su, u skladu sa članom 22. Poslovnika, u Narodnoj skupštini obrazovane sledeće poslaničke grupe:

1. Poslanička grupa Srpska napredna stranka, čiji je predsednik dr Aleksandar Martinović, a zamenik predsednika dr Vladimir Orlić;
2. Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije, čiji je predsednik Ivica Dačić, a zamenik predsednika Aleksandar Antić;
3. Poslanička grupa Srpska radikalna stranka, čiji je predsednik prof. dr Vojislav Šešelj, a zamenik predsednika Nemanja Šarović;
4. Poslanička grupa Dosta je bilo, čiji je predsednik Saša Radulović, a zamenik predsednika Aleksandar Stevanović;
5. Poslanička grupa Demokratska stranka, čiji je predsednik Bojan Pajtić, a zamenik predsednika Nataša Vučković;
6. Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije, čiji je predsednik dr Milorad Mijatović, a zamenik predsednika Milena Bićanin;
7. Poslanička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), čiji je predsednik Milan Krkobabić;
8. Poslanička grupa Dveri, čiji je predsednik Boško Obradović, a zamenik predsednika Srđan Nogo;
9. Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije, čiji je predsednik dr Sanda Rašković Ivić, a zamenik predsednika Milan Lapčević;
10. Poslanička grupa Jedinstvena Srbija, čiji je predsednik Dragan Marković, a zamenik predsednika Petar Petrović;
11. Poslanička grupa Liberalno demokratska partija – SDA Sandžaka, čiji je predsednik Čedomir Jovanović, a zamenik predsednika Enis Imamović;
12. Poslanička grupa Nova Srbija, čiji je predsednik Velimir Stanojević, a zamenik predsednika Dubravka Filipovski;
13. Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara – Partija za demokratsko delovanje, čiji je predsednik Balint Pastor, a zamenik predsednika Fatmir Hasani;
14. Poslanička grupa Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka, čiji je predsednik Đorđe Komlenski, a zamenik predsednika Marijan Rističević;
15. Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Zelena stranka, čiji je predsednik Nenad Čanak, a zamenik predsednika Goran Čabradi, i
16. Poslanička grupa Socijaldemokratska stranka, čiji je predsednik Marko Đurišić, a zamenik predsednika Miroslav Aleksić.

Izbor predsednika Narodne skupštine Republike Srbije

Narodna skupština je u nastavku rada prešla na drugu tačku dnevnog reda, Izbor predsednika Narodne skupštine.

Predsedavajući sednici prof. dr Dragoljub Mićunović obavestio je narodne poslanike da je, u skladu sa članom 9. Poslovnika Narodne skupštine, primio jedan predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine.

Za predsednika je predložena Maja Gojković, izabrana sa Izborne liste Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje.

Narodnim poslanicima, predlog je obrazložio predstavnik predlagača, narodni poslanik dr Aleksandar Martinović.

U toku rasprave o kandidatu za predsednika Narodne skupštine, predsedavajući sednici prof.dr Dragoljub Mićunović obavestio je narodne poslanike da će se Prva (konstitutivna) sednica Narodne skupštine nastaviti u ponedeljak, 6. juna, sa početkom u 10 časova.

Drugog dana rada, 6. juna, Narodna skupština nastavila je raspravu o drugoj tački dnevnog reda, odnosno o izboru predsednika Narodne skupštine.

Nakon obavljene rasprave o predloženom kandidatu narodni poslanici odlučili su da se izbor predsednika Narodne skupštine obavi javnim glasanjem, prozivkom narodnih poslanika. Većinom glasova za predsednika Narodne skupštine izabrana je narodna poslanica Maja Gojković.

Pre prelaska na glasanje o predloženim kandidatima za potpredsednike Narodne skupštine, narodni poslanici doneli su Odluku da Narodna skupština u XI sazivu ima sedam potpredsednika.

Predsednica Narodne skupštine obavestila je narodne poslanike da su za mesto potpredsednika Narodne skupštine predloženi Konstantin Arsenović, Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta, Gordana Čomić i Jasmina Nikolić. O predloženim kandidatima Narodna skupština izjasnila se javnim glasanjem, prozivkom narodnih poslanika.

Većinom glasova za potpredsednike Narodne skupštine izabrani su Konstantin Arsenović, Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, dok kandidat Jasmina Nikolić nije dobila potrebnu većinu glasova narodnih poslanika.

U nastavku sednice za generalnog sekretara Narodne skupštine izabrana je Svetislava Bulajić.

Trećeg dana Prve (konstitutivne) sednice Narodne skupštine Republike Srbije, 22. juna, narodni poslanici prešli su na rad po petoj tački dnevnog reda - Izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvorila je jedinstveni pretres o Predlogu odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, a po obavljenom pretresu, narodni poslanici su većinom glasova usvojili Predlog odluke.

Narodna skupština Republike Srbije odlučivala je o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila je da je bio povređen član 107. Poslovnika, na šta je ukazao narodni poslanik Vladimir Đukanović, i članovi 106. i 107. Poslovnika, na šta je ukazao narodni poslanik Srđan Nogo.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije.


Video (7)

Petak, 3. jun 2016. | Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije 03.06.2016.(I)

Petak, 3. jun 2016. | Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije 03.06.2016.(II)

Ponedeljak, 6. jun 2016. | nastavak Prve sednice Narodne skupštine Republike Srbije 06.06.2016.(I)

Ponedeljak, 6. jun 2016. | nastavak Prve sednice Narodne skupštine Republike Srbije 06.06.2016.(II)

Ponedeljak, 6. jun 2016. | nastavak Prve sednice Narodne skupštine Republike Srbije 06.06.2016.(III)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 2


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2