Sreda, 14. februar 2007. - Utorak, 15. maj 2007.

Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije

Prva (konstitutivna) sednica Narodne skupštine, koju je sazvao predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva Predrag Marković, počela je 14. februara 2007. godine u 12 časova u velikoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije.Prva (konstitutivna) sednica Narodne skupštine, koju je sazvao predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva Predrag Marković, počela je 14. februara 2007. godine u 12 časova u velikoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Sednici je predsedavala najstarija narodna poslanica Borka Vučić, a u radu su joj pomagali najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mesta, Nikola Vukelić sa Izborne liste Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj, Konstantin Samofalov sa Izborne liste Demokratska stranka - Boris Tadić, Borko Ilić sa Izborne liste Demokratska stranka Srbija - Nova Srbija - Vojislav Koštunica i Milan Ranđelović sa Izborne liste G17 plus - Mlađan Dinkić i sekretar Narodne skupštine Marko Danilović.

Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red:

1. Potvrđivanje mandata narodnih poslanika,
2. Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije povodom “Predloga za
sveobuhvatno rešenje statusa Kosova” Specijalnog izaslanika Generalnog
sekretara UN Martija Ahtisarija i nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i
Metohije,
3. Izbor predsednika Narodne skupštine Republike Srbije,
4. Izbor potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije,
5. Izbor članova radnih tela Narodne Skupštine Republike Srbije,
6. Imenovanje sekretara Narodne skupštine Republike Srbije,
7. Predlog zakona o ministarstvima,
8. Izbor Vlade.

Narodna skupština je, radi potvrđivanja mandata narodnih poslanika, obrazovala Komisiju za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima. Komisija u kojoj su bili narodni poslanici Vjerica Radeta, Nenad Konstantinović i Milica Radović konstatovala je da su uverenja 250 novih poslanika u saglasnosti sa uverenjima koje je izdala Republička izborna komisija i o tome je podnela Izveštaj Narodnoj skupštini.

Narodna skupština je na osnovu Izveštaja Komisije, potvrdila mandat svim narodnim poslanicima.

Nakon verifikacije mandata novih poslanika, u Narodnoj skupštini konstituisano je sedam poslaničkih grupa: Poslanička grupa Srpske radikalne stranke - dr Vojislav Šešelj, za čijeg je predsednika određen Tomislav Nikolić, a za njegovog zamenika Aleksandar Vučić, Poslanička grupa Demokratske stranke - Boris Tadić, za čijeg je predsednika određen Dušan Petrović, a za njegovog zamenika Milan Marković, Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije - Nove Srbije - dr Vojislav Koštunica, za čijeg je predsednika određen Miloš Aligrudić, a a za njegovog zamenika Miroslav Markićević, Poslanička grupa G17 plus, za čijeg je predsednika određen Mlađan Dinkić, a za njegovog zamenika Verica Kalanović, Poslanička grupa Socijalističke partije Srbije, za čijeg je predsednika određen Ivica Dačić, a za njegovog zamenika dr Žarko Obradović, Poslanička grupa Liberalno demokratske partije, za čijeg je predsednika određen Čedomir Jovanović, a za njegovog zamenika Nenad Milić i Poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara i Kolacije Lista za Sandžak, za čijeg je predsednika određen Balint Pastor, a za njegovog zamenika Bajram Omeragić.

U nastavku rada, obavljena je rasprava o Predlogu rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije povodom “Predloga za sveobuhvatno rešenje statusa Kosova” Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija i nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Ovom delu sednice prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Vojislav Koštunica, ministri u Vladi Republike Srbije i članovi beogradskog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova.

Narodnim poslanicima na početku rasprave obratili su se predsednici Republike Srbije i Vlade Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić je rekao da plan Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija otvara put ka nezavisnosti Kosova, ali da Srbija ipak treba da učestvuje u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije u Beču. Imajući u vidu da bi prihvatanje tog plana imalo protivustavni karakter, na šta se jasno ukazuje i u Nacrtu rezolucije, pozvao je narodne poslanike da odbace stavove iz Ahtisarijevog predloga kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije kao međunarodno priznate države. Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i Metohije i da želi mirnim putem i političkim pregovorima da dođe do obostrano prihvatljivog rešenja.

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica je ocenio da je plan glavnog pregovarača UN Martija Ahtisarija “predlog o rasparčavanju Srbije” i pozvao narodne poslanike da odbiju da budu saučesnici u uzmicanju prava pred silom. Obrazlažući Vladin predlog za rešenje problema Kosova i Metohije, ocenio je da je Ahtisarijev predlog da se Srbiji otme 15 odsto teritorije i protivno volji države promene međunarodno priznate granice po suštini i po formi protivpravan i nelegitiman akt. Stoga Narodna skupština jednostavno treba da odbaci sve odredbe iz predloga kojima se krši suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, rekao je Koštunica.

U raspravi su učestvovali predsednici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Demokratske stranke Dušan Petrović, Demokratske stranke Srbije - Nove Srbije Miloš Aligrudić, Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i zamenica Poslaničke grupe G17 plus Verica Kalanović, kao i narodni poslanici Aleksandar Vučić, Laslo Varga, Riza Halimi, dr Rajko Đurić, Srđan Šajn, Žarko Obradović, dr Vladan Batić, Suzana Grubješić, Vesna Pešić, Miroslav Markićević, Nenad Čanak, Dragan Todorović, Nataša Mićić, Zvonimir Stević, Stojanka Petković, Vuko Antonijević, Nataša Jovanović, Snežana Stojanović-Plavšić, Zvonko Mihajlović, Miloljub Albijanić; Zoran Krasić, Borko Ilić, Oto Kišmarton, Dušan Proroković, Božidar Đelić,Jovan Damjanović, Nemanja Šarović i Vjerica Radeta.


Po okončanju jedinstvenog pretresa Narodna skupština je sa 225 glasova “za”, 15 “protiv” i tri uzdržana usvojila Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije povodom “Predloga za sveobuhvatno rešenje statusa Kosova” Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija i nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Narodni poslanici biće naknadno obavešteni o nastavku Prve sednice Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja