1. oktobar 2014. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

1. oktobar 2014. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Sreda, 1. oktobar 2014.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2014. godini, za sredu, 1. oktobar 2014. godine, sa početkom u 10 časova.


Na početku Drugog redovnog zasedanja, državnu himnu Republike Srbije izveo je mešoviti hor „Abrašević“.
Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o izmenama Zakona o javnoj svojini, koji je podnela Vlada;
2. Predlog zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada;
3. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada;
4. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, koji je podnela Vlada;
5. Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, koji je podnela Vlada;
6. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Demokratske Narodne Republike Alžir o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane, koji je podnela Vlada;
7. Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora, koji je podnela Vlada;
8. Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije, sa jedne strane i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, kojim se uzima u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji, koji je podnela Vlada;
9. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o veterinarskoj saradnji, koji je podnela Vlada;
10. Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka;
11. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka;
12. Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Boris Tadić – Nova demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije.

Narodna skupština je prihvatila predlog narodnog poslanika Zorana Babića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda, zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 5. i 6. dnevnog reda sednice, zajednički jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 7, 8. i 9. dnevnog reda sednice i zajednički jedinstveni pretres o predlozima odluka iz tačaka 10. i 11. dnevnog reda sednice.
Narodna skupština je prihvatila predlog narodnog poslanika Zorana Babića da se pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama Zakona o javnoj svojini i Predlogu zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, obavi odmah po završetku načelnog pretresa tih predloga zakona.
Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje su izabrani, narodnim poslanicima Mariji Stevanović, Draženu Jariću i Dejanu Andrejeviću, danom podnošenja ostavke.
Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o izmenama Zakona o javnoj svojini, Predlogu zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.
Predloge zakona obrazložila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički.
Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 1, 2, 3. i 4. dnevnog reda sednice.

Drugog dana, 2. oktobra, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici dr Sulejman Ugljanin, dr Ljiljana Kosorić, Đorđe Stojšić, dr Janko Veselinović, Borislav Stefanović i Sonja Vlahović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 5. i 6. dnevnog reda sednice. U ime predlagača, predložene zakone obrazložio je ministar odbrane Bratislav Gašić.
Do kraja rada, Narodna skupština je zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Demokratske Narodne Republike Alžir o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane.

Trećeg dana rada , 3. oktobra, Narodna skupština započela jepretres u pojedinostima iz 1. i 2. tačke dnevnog reda sednice, odnosno Predloga zakona o izmenama zakona o javnoj svojini i Predlog zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Pre početka pretresa u pojedinostima, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja i predloga Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine, potvrđeni su mandati narodnim poslanicima Branki Janković, Draganu Polovini i Goranu Mladenoviću.

U nastavku rada Narodna skupština je vodila i zaključila pretres u pojedinostima iz tačke 1. i 2. dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres u načelu i pojedinostima o prve četiri tačke dnevnog reda, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić podsetio je na odredbu člana 87. stav 5. Poslovnika Narodne skupštine, prema kojoj predsednik Narodne skupštine može da odredi da Dan za glasanje o predlogu zakona bude odmah po završetku pretresa tog predloga zakona.

Saglasno toj odredbi, potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić odredio je petak, 3. oktobar 2014. godine, u 14.00 časova, kao Dan za glasanje o tačkama 1, 2. 3. i 4. dnevnog reda, odnosno o :

1. Predlogu zakona o izmenama Zakona o javnoj svojini, koji je podnela Vlada;

2. Predlogu zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada;

3. Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada;

4. Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, koji je podnela Vlada;

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 3. oktobra, Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o izmenama Zakona o javnoj svojini, Predlog zakona o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, koji je podnela Vlada.

Četvrtog dana rada, 7. oktobra, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslaniciEnis Imamović, Marko Đurišić, Dragan Jovanović, Aleksandar Čotrić, Vesna Martinović i Dragan Šormaz, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.


Narodna skupština započela je zajednički jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka
7, 8 i 9dnevnog reda sednice, odnosno o Predloguzakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora, Predloguzakona o potvrđivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije, sa jedne strane i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, kojim se uzima u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj unijii Predloguzakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o veterinarskoj saradnji.

U ime predlagača, predložene zakone obrazložilaje ministarka građevinarstva, saobraćaja i urbanizmaprof. dr Zorana Mihajlović.

Do kraja prepodnevnog dela zasedanja, Narodna skupština je vodila i zaključila zajednički jedinstveni pretres o predlozima zakona iz tačaka 7, 8 i 9dnevnog reda sednice.

Narodna skupština je započelai zaključila zajednički jedinstveni pretres o predlozima odluka iz tačaka 10. i 11. dnevnog reda sednice, odnosno o Predloguodluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna strankai Predloguodluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka. Narodna skupština je vodila i zaključila pretres i o Predloguodluke o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Boris Tadić – Nova demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije.

U nastavku sednice, Narodna skupština je započela i zaključila pretres Predloga zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, u pojedinostima.

Pošto je Narodna skupština obavila pretreso svim tačkama dnevnog reda, predsedavajući sednici, potredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić, odredio je sredu, 8 . oktobar 2014. godine, sa početkom u 11 časova kao Dan za glasanje o tačkama 5 – 12. dnevnog reda Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2014. godini.


Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 8. oktobra, Narodna skupština usvojila je, većinom glasova narodnih poslanika, Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Demokratske Narodne Republike Alžir o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Srbije, sa jedne strane i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, kojim se uzima u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji, i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o veterinarskoj saradnji, koje je podnela Vlada.

U Danu za glasanje, Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila i Predlog odluke o dopuni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpska napredna stranka, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Demokratska stranka i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Boris Tadić – Nova demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o tačkama dnevnog reda, potpredsednik Narodna skupštine mr Igor Bečić zaključio je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini.Video (1)

Sreda, 1. oktobar 2014. | Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2014. godini 01.10.2014.