1. oktobar 2013. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

1. oktobar 2013. Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Utorak, 1. oktobar 2013.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sazvao je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2013. godini, za utorak, 1. oktobar 2013. godine, sa početkom u 10 časova.


Na početku Prve sednice Drugog redovnog zasedanja, Himnu Republike Srbije izveo je Akademski hor “Collegium musicum” Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o legalizaciji objekata, koji je podnela Vlada,
2. Predlog zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je podnela Vlada,
3. Predlog zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, koji je podnela Vlada,
4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, koji je podnela Vlada,
5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, koji je podnela Vlada,
6. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koji je podnela Vlada,
7. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Maroko o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koji je podnela Vlada,
8. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Maroko o osnivanju Mešovite komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koji je podnela Vlada,
9. Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, koji je podnela Vlada,
10. Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koji je podnela Vlada,
11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Kanade o socijalnoj sigurnosti, koji je podnela Vlada,
12. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnoj sigurnosti, koji je podnela Vlada,
13. Predlog odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva,
14. Predlog odluke o izboru predsednika Upravnog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva
15. Predlog odluke o izboru predsednika Privrednog apelacionog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva,
16. Predlog odluke o izboru predsednika Višeg prekršajnog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva,
17. Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Beogradu, koji je podneo Visoki savet sudstva,
18. Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Nišu, koji je podneo Visoki savet sudstva,
19. Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je podneo Visoki savet sudstva,
20. Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva,
21. Predlog odluke o izmeni Odluke o broju i izboru potpredsednika Narodne skupštine, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović,
22. Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović
23. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije (SPS).
24. Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije,
25. Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović.

Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, odlučila da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 2, 3 ,4, 5, 6, 7. i 8. dnevnog reda sednice, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 9, 10, 11. i 12. dnevnog reda, zajednički jedinstveni pretres o tačkama 13, 14, 15, 16, 17, 18 19. i 20. dnevnog reda i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 21, 22., 23, 24 i 25 predloženog dnevnog reda.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Slobodan Samardžić, Zaharije Trnavčević, Aleksandar Jugović, Olena Papuga, Bojan Đurić, dr Janko Veselinović i Milanka Jevtović Vukojičić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
U prepodnevnom delu sednice, Narodna skupština započela je pretres, u načelu, o Predlogu zakona o legalizaciji objekata. Predloženi zakon obrazložio je Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je pretres o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.

Drugog dana rada, 2. oktobra, Narodna skupština nastavila je i zaključila raspravu u načelu o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.


Trećeg dana rada, 10. oktobra, Narodna skupština vodila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 2, 3, 4, 5, 6, 7. i 8. dnevnog reda sednice.

Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Enis Imamović, Nebojša Zelenović, Žika Gojković, Zlata Đerić, Bojan Đurić, Saša Milenić, Milica Radović, Saša Dujović, Borisav Kovačević, Srđan Milivojević i Ljubica Mrdaković Todorović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić obrazložio je dva nova zakona – o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, zatim predložene izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini i Zakona o zaštiti konkurencije, kao i tri predložena zakona o ratifikaciji sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan i Kraljevine Maroko.

Četvrtog dana rada, 16. oktobra, Narodna skupština nastavila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 2, 3, 4, 5, 6, 7. i 8. dnevnog reda sednice.
Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala da je prestao mandat, pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Milošu Jovanoviću, danom podnošenja ostavke.
Predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, obavestila je narodne poslanike da se Prva sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini prekida, radi održavanja Sedme posebne sednice Narodne skupštine u 2013. godini, na kojoj će se Narodnoj skupštini obratiti predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Petog dana rada, 17. oktobra, Narodna skupština započela je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 9, 10, 11. i 12. dnevnog reda sednice.

Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici dr Neven Cvetićanin, Milica Vojić Marković, Đorđe Stojšić, Judita Popović, Zoran Kasalović, prof. dr Janko Veselinović i Radmilo Kostić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Predstavnik predlagača, potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike dr Jovan Krkobabić obrazložio je Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Kanade o socijalnoj sigurnosti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnoj sigurnosti.

Narodna skupština je, u popodnevnom delu rada, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Marku Milutinoviću, izabranom sa Izborne liste DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE - VOJISLAV KOŠTUNICA. Narodni poslanik je zatim položio zakletvu.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 9, 10, 11. i 12. dnevnog reda sednice.


Šestog dana rada, 22. oktobra, Narodna skupština nastavila je zajednički jedinstveni pretres o tačkama 9, 10, 11. i 12. dnevnog reda sednice.

Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Olgica Batić, Kenan Hajdarević, dr Slobodan Samardžić, Nebojša Zelenović, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, prof. dr Dušan Milisavljević i dr Dragomir Karić, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
U prepodnevnom delu zasedanja predsedavajuća sednici potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač je zaključila zajenički jedinstveni pretres.
U popodnevnom delu sednice, povodom zajedničkog jedinstvenog pretresa o predlogu odluka od tačke 13. do 20. dnevnog reda, predsedavajući potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović obavestio je da sednici prisustvuje, u ime predlagača Miroljub Tomić, zamenik predsednika Visokog saveta sudstva.
Do kraja dana, Narodna skupština vodila je zajednički jedinstveni pretres o:
Predlogu odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Predlogu odluke o izboru predsednika Upravnog suda, Predlogu osluke o izboru predsednika Privrednog apelacionog suda, Predlogu odluke o izboru predsednika Višeg prekršajnog suda, Predlogu odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Predlogu odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Nišu, Predlogu odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu i Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Sedmog dana rada, 23. oktobra, Narodna skupština nastavila je i zaključila zajednički jedinstveni pretres o predlozima odluka iz tačaka 13. do 20. dnevnog reda sednice.
Narodna skupština obavila je zajednički jedinstveni pretres o predlozima odluka iz tačaka 21, 22. i 23. i jedinstveni pretres o predlozima odluka iz tačaka 24. i 25. dnevnog reda sednice.
U popodnevnom delu rada, Narodna skupština započela je i do kraja rada vodila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.
Predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač, pozdravila je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, učenike i profesore srednje PTT škole koji su pratili deo sednice sa galerije Velike sale.

Osmog dana rada, 24. oktobra, Narodna skupština nastavila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Mirko Čikiriz, Konstantin Arsenović, Snežana Stojanović Plavšić, Kenan Hajdarević, Nebojša Zelenović, Miloš Aligrudić, Stefana Miladinović, Srđan Milivojević, Zoran Ostojić i Miodrag Linta zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala da je prestao mandat, pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Neđi Jovanoviću, danom podnošenja ostavke.
Predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, maturante Ekonomsko-trgovinske škole iz Prištine, koja je izmeštena u Laplje selo, koji su pratili deo sednice sa galerije Velike sale.

U popodnevnom delu zasedanja, predsedavajuća sednici, potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač zaključila je pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o legalizaciji objekata.

Devetog dana rada, 29. oktobra, Narodna skupština započela je i do kraja rada vodila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, Predlogu zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije.
Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala potvrđivanje mandata narodnoj poslanici Snežani Paunović izabranoj sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS), PARTIJA UJEDINjENIH PENZIONERA SRBIJE (PUPS), JEDINSTVENA SRBIJAS (JS). Narodna poslanica je zatim položila zakletvu.
Na početku rada, predsednici, odnosno ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa narodni poslanici Saša Milenić, Đorđe Stojšić, Mirko Čikiriz, Kenan Hajdarević, Milan Lapčević, Vesna Jovicki, Dubravka Filipovski, Srđan Miković i Marijan Rističević zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.
Do kraja dana, Narodna skupština vodila je i zaključila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, Predlogu zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije.

Desetog dana rada, 31. oktobra, pošto je Narodna skupština zaključila pretres o tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović, odredio je četvrtak, 31. oktobar 2013. godine, sa početkom u 11.25 časova kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Prve sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 31. oktobra, Narodna skupština usvojila je većinom glasova svih narodnih poslanika Predlog zakona o legalizaciji objekata, Predlog zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, Predlog zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije.

Većinom glasova svih narodnih poslanika, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Kraljevine Maroko o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Maroko o osnivanju Mešovite komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Kanade o socijalnoj sigurnosti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Velikog Vojvodstva Luksemburg o socijalnoj sigurnosti.

Narodna skupština je, većinom glasova, usvojila Predlog odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Upravnog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Privrednog apelacionog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Višeg prekršajnog suda, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Beogradu, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Nišu, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izboru predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je podneo Visoki savet sudstva i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović čestitao je sudijama na izboru i poželeo uspeh u radu.

Većinom glasova svih narodnih poslanika, Narodna skupština usvojila je i Predlog odluke o izmeni Odluke o broju i izboru potpredsednika Narodne skupštine, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović, Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović, Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije (SPS), Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije i Predlog odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović.
U toku glasanja o tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović pozdravio je, u ime narodnih poslanika i u svoje ime, grupu učenika Prve i Petnaeste beogradske gimnazije, predstavnice Udruženja žena obolelih od karcinoma dojke “Budimo zajedno”, kao i studente Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji su sa galerije Velike sale pratili deo sednice.

U danu za glasanje, Narodna skupština je odlučivala i o povredama Poslovnika na koje su tokom Prve sednice Drugog redovnog zasedanja ukazivali narodni poslanici i odlučila da ni u jednom slučaju Poslovnik nije povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda i odlučivanje o njima, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović zaključio je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2013. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja