9. avgust 2016. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

9. avgust 2016. Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Utorak, 9. avgust 2016.

Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, sazvala je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu za utorak, 9. avgust 2016. godine. Sednica je počela u 14.00 časova.


Za Prvu posebnu sednicu predsednica je utvrdila dnevni red sa jednom tačkom:

1. Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Predsednica Narodne skupštine obavestila je narodne poslanike da su, saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, pozvani da sednici, pored narodnih poslanika i kandidata za mandatara i članove Vlade, prisustvuje i predsednik Ustavnog suda Srbije, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnici verskih zajednica, guverner Narodne banke Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Skupštine i Vlade AP Vojvodine, direktor Bezbednosno informativne agencije, predstavnici Grada Beograda, kao i ostali visoki gosti koji sednicu prate sa galerije Velike sale Doma Narodne skupštine. Predsednica Gojković ih je pozdravila u ime narodnih poslanika i u lično ime.

Predsednica Narodne skupštine navela je da je, saglasno članu 112. stav 1. tačka 3. Ustava Republike Srbije, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić podneo Predlog kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije, kao i da je primljena saglasnost Aleksandra Vučića, kandidata za predsednika Vlade, da prihvata kandidaturu u pisanom obliku.

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini je, u obraćanju koje je trajalo preko pet časova, predstavio program Vlade i predložio njen sastav.

Za članove Vlade Republike Srbije, kandidat za predsednika Vlade predložio je za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, za potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija dr Rasima Ljajića, za ministra finansija dr Dušana Vujovića, za ministra privrede Gorana Kneževića, za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića, za ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, za ministra pravde Nelu Kuburović, za ministra državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, za ministra odbrane Zorana Đorđevića, za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, za ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, za ministra omladine i sporta Vanju Udovičića, za ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljević, za ministre bez portfelja Jadranku Joksimović, prof. dr Slavicu Đukić Dejanović i Milan Krkobabić, a za predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Drugog dana rada, 10. avgusta 2016. godine, a pre prelaska na rad po dnevnom redu, Narodna skupština je, na osnovu Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje su izabrani, narodnim poslanicima Aleksandru Vučiću, Ljiljani Đurović, Rasimu Ljajiću, Svetlani Kozić, Biljani Rubaković i dr Sulejmanu Ugljaninu.

Narodna skupština započela je raspravu o predlogu kandidata za predsednika Vlade, programu i predlogu kandidata za članove Vlade.

U toku sednice Narodna skupština je, na osnovu Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata pre isteka vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Srđanu Kruževiću.

Do kraja dana Narodna skupština vodila je raspravu o predlogu kandidata za predsednika Vlade, programu i predlogu kandidata za članove Vlade.

Trećeg dana rada, 11. avgusta 2016. godine, Narodna skupština nastavila je raspravu o predlogu kandidata za predsednika Vlade, programu i predlogu kandidata za članove Vlade.

U toku sednice, Narodna skupština je, na osnovu Odluke Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnih poslanika radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, potvrdila mandate narodnim poslanicima Stanislavi Janošević, Nenadu Mitroviću i dr Ivanu Baueru sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ - SRBIJA POBEĐUJE, Jovanu Jovanoviću sa Izborne liste DOSTA JE BILO - SAŠA RADULOVIĆ, Draganu Vesoviću, sa Izborne liste DVERI - DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE - SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ - BOŠKO OBRADOVIĆ i Bajru Gegiću, sa Izborne liste SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici položili su zakletvu, a predsednica Narodne skupštine Maja Gojković im je čestitala, u svoje i u ime narodnih poslanika, i poželela uspeh u radu.

Do kraja dana Narodna skupština obavila je raspravu o programu kandidata za predsednika Vlade i njenom sastavu.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je, kao Dan za glasanje, četvrtak, 11. avgust 2016. godine, sa početkom u 16.55 časova.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje 11. avgusta, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

U Danu za glasanje, narodni poslanici su javnom prozivkom glasali o programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade. Većinom od 163 glasa narodnih poslanika Narodna skupština usvojila je program Vlade i izabrala je za predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i članove Vlade u predloženom sastavu.

Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade

Posle izbora, predsednik, potpredsednici i ministri u Vladi položili su zakletvu čitanjem teksta utvrđenog zakonom i potpisali tekst zakletve.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković čestitala je predsedniku, potpredsednicima i ministrima na izboru i poželela im uspeh u radu.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.


Video (25)

Utorak, 9. avgust 2016. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu 09.08.2016. (I)

Utorak, 9. avgust 2016. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu 09.08.2016. (II)

Utorak, 9. avgust 2016. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu 09.08.2016. (III)

Utorak, 9. avgust 2016. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu 09.08.2016. (IV)

Utorak, 9. avgust 2016. | Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 11. sazivu 09.08.2016. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 20


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2