Subota, 30. septembar 2006.

Prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini za subotu, 30. septembar, sa početkom u 20 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini za subotu, 30. septembar, sa početkom u 20 časova.

Za Prvu posebnu sednicu utvrđen je dnevni red sa jednom tačkom:

Predlog ustava Republike Srbije sa Predlogom odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja novog ustava Republike Srbije, koji je podneo 231 narodni poslanik

Predsednik Marković je na sednicu pozvao predsednika Republike Srbije

Borisa Tadića, a sednici su prisustvovali predsednik Vlade Vojislav Koštunica i ministri u Vladi Republike Srbije.

Obraćajući se Narodnoj skupštini, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, izrazio je zadovoljstvo što za donošenje najvišeg pravnog akta postoji široka saglasnost svih političkih činilaca u Parlamentu.Istovremeno, po njegovim rečima, veoma je važno da smo se deklarisali kao društvo koje želi da pripada evropskim principima i vrednostima.

Tadić je istakao da je u ustavu, koji predstavlja iskorak u odnosu na sve prethodne, izražen razvojni karakter našeg društva i države, a Srbija je definisana kao zemlja koja štiti prava pojedinca, kolektiviteta, nacija i manjina. Insistirao sam, rekao je Tadić, da ustav dobije evropski karakter, da definiše Srbiju ne samo kao Republiku srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, već i da naglasi načela građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava i sloboda - jednom rečju, pripadnost evropskim vrednostima i usmerenost ka evropskim integracijama.

Predsednik Tadić je ukazao da je izuzetno važno da Srbija, kao nezavisna država i članica Ujedinjenih nacija, formira sve institucije, kako bi punim kapacitetom države nastupala prema međunarodnoj zajednici.

Obraćajući se narodnim poslanicima, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica istakao je da je za sve države usvajanje ustava istorijski čin, a posebno u ovom času za Srbiju, kada su se dva najvažnija državna i nacionalna interesa prirodno stopila u jedan.

“Novim ustavom Srbija se utemeljuje kao pravno uređena država i zapečaćuje istina da je Kosovo i Metohija uvek bilo i da zauvek ostaje sastavni deo teritorije Srbije,”naglasio je Koštunica.

Podsećajući da je Narodna skupština u ovom sazivu usvojila veliki broj značajnih zakona, premijer je istakao da oni tek usvajanjem novog ustava dobijaju pravi smisao, jer postaju sastavni delovi jedne velike uređene celine. Da bi se Srbija razvijala , napredovala i bila funkcionalna država i da bi njeni građani živeli dobro, zajednički smo radili da napravimo ustav, čvrst i moćan temelj naše kuće Srbije, naglasio je Koštunica i dodao da narodni poslanici kao predlagači ustava i Vlada snose istorijsku odgovornost za njegovo donošenje. Braneći Kosovo i Metohiju kao naš suštinski nacionalni interes, upravo su poslanici tražili da se novi ustav odmah donese i njime potvrdi da je Kosovo i Metohija deo Srbije, podsetio je premijer.

Izražavajući zahvalnost poslanicima što zajednički ostvaruju ovaj veliki cilj, predsednik Vlade je posebno naglasio da Srbija usvajanjem ustava postaje tvorac svoje sudbine i da je ovo ustav za njen preporod.

Predsednik i premijer Srbije pozvali su sa govornice Narodne skupštine Republike Srbije sve građane Srbije da izađu na referendum i izglasaju novi ustav.

Predsednici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke, G17 plus, Socijalističke partije Srbije, Nove Srbije i samostalnih poslanika 9+9, Tomislav Nikolić, Miloljub Albijanić, Ivica Dačić i Veroljub Stevanović pozdravili su donošenje novog ustava i naglasili da je o svim važnim pitanjima najvišeg pravnog akta postignuta saglasnost. Podsetili su na istorijske pretpostavke i aktuelnu situaciju koja je uslovljavala rad na ustavnim promenama.

Oni su posebno istakli da su predložena rešenja definisala Republiku Srbiju kao državu srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovanu na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, sa Kosovom i Metohijom kao neotuđivim delom teritorije Srbije.

Takođe su najavili vođenje aktivne kampanje za referendum i pozvali građane da svojim glasom potvrde novi ustav Republike Srbije.

Sumirajući rezultate rada na pripremi ustavnih promena, Predrag Marković, predsednik Odbora za ustavna pitanja, zahvalio je svima koji su predano radili na ustavnom tekstu i sa zadovoljstvom zaključio da će se njegovim usvajanjem “učvrstiti temelji naše kuće Srbije i krenuti u njeno preuređenje.“

Pošto je Narodna skupština zaključila pretres, narodni poslanici su pristupili glasanju o Predlogu ustava Republike Srbije.

Narodna skupština je zatim jednoglasno usvojila Predlog ustava Republike Srbije, sa 242 glasa prisutnih narodnih poslanika.

U nastavku rada, Narodna skupština je, takođe, jednoglasno, sa 242 glasa narodnih poslanika, usvojila Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja novog ustava Republike Srbije.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednik Predrag Marković je zaključio Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini.