Sreda, 11. april 2012.

Program partnerstva za otvorenu upravu predstavljen u Narodnoj skupštini

Program partnerstva za otvorenu upravu „Kako do otvorenije uprave u Srbiji“ predstavnjen je danas u Domu Narodne skupštine.


Skup je uvodnim obraćanjem otvorila potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić, koja je izrazila nadu da će učesnici imati prilike da, zajedno učeći i temeljeći nacionali plan akcije, omoguće stvaranje preduslova za razvoj otvorenije javne uprave u Srbiji. Osnovne zamerke građana na one koji rade u javnoj upravi, odnose se na površnost i arogantnost, što je posledica loših navika i nasleđenog mentaliteta, što sve nije razlog da se ne uradi posao koji se plaća iz javnih sredstava, istakla je potpredsednica Čomić. Narodna skupština donela je niz zakona kojima se stvaraju preduslovi za smanjenje zloupotreba i nivoa predrasuda u javnoj upravi i poručuje da „ako imam vlast, ne znači da mogu da radim šta hoću“. Važno je pored donetog zakonskog okvira primenjivati zakone i druge propise, kontrolisati njihovu primenu, kako bi se poboljšavali postojeći zakoni i donosili novi u cilju unapređenja rada javne uprave. Ključna stvar je da je sistem otvorene uprave, javnost i jasnost šta ko radi, a taj sistem najbolje ukida postojanje sitne i krupne korupcije u društvu. Otvorena uprava je važna jer sadrži dve bitne stvari, propise koji zabranjuju koruptivno ponašanje i mogućnost da se kampanjama edukuju građani gde i na koji način mogu doći do informacija kojima ostvaruju svoja prava, kao i gde su im one dostupne. Otvorena uprava ima najbolju osobinu, a to je da je dvosmerna i da se njome informacije dele, što predstavlja revoluciju u javnim poslovima. Ali kao i za svaku drugu revoluciju i za ovu je potrebno strpljenje i s toga je važno raditi na donošenju nacionalnog plana akcije, prihvatiti deklaraciju o otvorenoj upravi, što će rezultirati usvajanjem standarda na korist svih građana, zaključila je potpredsednica Narodne skupštine.
Učesnicima skupa, u organizaciji Ministarstva za kulturu, informisanje i informaciono društo, obratili su se i Jasna Matić, državna sekretarka u Ministarstvu, govoreći o članstvu Srbije u Partnerstvu za otvorenu upravu, dok su o tome kako do otvorenije uprave govorili predstavnici Agencije za borbu protiv korucije i predstavnici nevladinog sektora.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja