Četvrtak, 21. septembar 2006.

Program parlamentarne saradnje EU parlamenta i NSRS u cilju unapređenja rada zaposlenih nacionalnog parlamenta

U dvodnevnoj radnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije boravi delegacija Evropskog parlamenta u kojoj su načelnik Direktorata za saradnju sa nacionalnim parlamentima Alen Baro i njegova saradnica Estel Karle de Luazi, zadužena za odnose sa zemljama istočne Evrope.U dvodnevnoj radnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije boravi delegacija Evropskog parlamenta u kojoj su načelnik Direktorata za saradnju sa nacionalnim parlamentima Alen Baro i njegova saradnica Estel Karle de Luazi, zadužena za odnose sa zemljama istočne Evrope.

Goste iz Evropskog parlamenta primio je u Domu Narodne skupštine sekretar Marko Danilović, sa saradnicima. Na sastanku su razmatrana neka pitanja vezana za izradu programa saradnje i razmene iskustava između Evropskog parlamenta i Narodne skupštine.

Gospodin Baro je istakao da je Direktorat pokrenuo Program parlamentarne saradnje i razmene radi unapređivanja i efikasnijih bilateralnih odnosa između Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata. Ovaj program, pre svega, ima za cilj da stavi na raspolaganje informacije o Evropskoj uniji administrativnom osoblju nacionalnih parlamenata i da im pomogne da utvrde prioritete u radu na nacionalnom nivou.

Svaki program se priprema ad hoc, uzimajući u obzir specifične zahteve pojedinih nacionalnih parlamenata, a organizuje se u formi seminara čiji se dnevni red realizuje na tematskim sednicama. Tim sednicama prisustvuju zainteresovani za prenos iskustava, najčešće u formi dijaloga, između predstavnika nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta.

Tokom poslednje dve godine Program je sproveden u svih 25 država članica EU, kao i u zemljama kandidatima za članstvo EU, Rumuniji i Bugarskoj. Predviđa se da se tokom naredne 2007. godine primeni i u drugim zemljama kandidatima za članstvo u EU i u Srbiji.

Sekretar Narodne skupštine Danilović obavestio je članove delegacije o promenama u radu Narodne skupštine do kojih je došlo posle referenduma u Crnoj Gori, posle čega je Republike Srbija preuzela nadležnosti državne zajednice. On je ocenio korisnim realizovanje ovakvog programa saradnje Evropskog parlamenta i Narodne skupštine, i to već početkom naredne godine.

Sa gostima iz Evropskog parlamenta razgovarali su danas i zaposleni u Odeljenju za ljudske resurse Narodne skupštine.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2