27. mart 2013. Učesnici prezentacije

27. mart 2013. Učesnici prezentacije

Sreda, 27. mart 2013.

Prezentacija rezultata projekta Učim i stvaram

U domu Narodne skupštine, na inicijativu narodnog poslanika Srđana Šajna, održana je, danas, prezentacija rezultata projekta „Učim i stvaram“, koje je realizovalo udruženje Roma „Sloga“ opštine Sečanj, uz podršku vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.


Narodni poslanik Srđan Šajn poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima skupa i istakao da je ovakav vid okupljanja prekretnica za dosadašnje navike, obzirom da je tema svih sastanaka do sada bila definisanje politike i programa pomoći romskoj zajednici, a ne konkretni rezultati. Šajn je ukazao i na značaj programa „Učim i stvaram“ u prevenciji migracije Roma u EU.
Predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Dragoljub Acković naveo je da je problem Roma daleko veći od ostalih manjinskih zajednica, kao i da Kancelarija želi da doprinese rešavanju problema ove zajdnice. Acković je pozdravio ovakav vid skupova kao posebnu kategoriju aktivnosti Narodne skupštine.
Direktor NVO „Sloga“, Dragan Novaković izjavio je da uzrok migracije Roma u EU ekonomska nestabilnost. Novaković je istakao da je osnovni cilj projekta „Učim i stvaram“ podizanje ekonomske sigurnosti Roma povratnika, kao i osnaživanje Roma da svoje privredne aktivnosti, kojima su se bavili sporadično i neformalno, definišu kao samozapošljavanje i na taj način obezbede ekonomsku sigurnost sebi i svojoj porodici i posredno se integrišu u lokalnu zajednicu.
Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan. Oni su naveli akcije koje su do sada sprovođene u njihovim lokalnim i regionalnim samoupravama, u cilju pomoći Romskoj zajednici. Bošnjak i Šijan su bili složni u stavu da je obrazovanje Roma ključno u njihovom ekonomskom osnaživanju i prevenciji migracija u EU.
Učesnicima skupa prezentovane su i osnovne aktivnosti programa „Učim i stvaram“, kao i ostvareni rezultati koji se odnose na 200 Roma koji su učestvovali na javnim tribinama, 100 prijavljenih učesnika za obuku, 60 učesnika obuke, 12 predatih aplikacija za samozapošljavanje i 20 potencijalnih aplikacija.
Promociji rezultata projekta „Učim i stvaram“ prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, kao i predstavnici Saveta Evrope, Delegacije Evropske Unije i Misije OEBS-a u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja