Petak, 16. decembar 2011.

Prema kulturi ljudskih prava: vizija za Srbiju

U Domu Narodne skupštine svečano je obeležena desetogodišnjica od osnivanja Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i desetogodišnjica učestvovanja narodnih poslanika Republike Srbije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.


Narodne poslanike i prisutne goste na početku proslave, rečima dobrodošlice, pozdravila je Nadia Ćuk, zamenica šefa misije Kancelarije SE u Beogradu, koja je podsetila na istorijat rada ove organizacije u Srbiji. Konsultacije, razmene ideja i iskustva, pa i današnja «radionica ideja», predstavljaju jedan od načina da se dođe do odgovora na pitanje, u kakvom društvu želimo da živimo, zaključila je zamenica šefa misije Kancelarije SE u Beogradu.

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović je pozdravljajući prisutne ocenila da je delegacija Narodne skupštine u PSSE bila naročito aktivna. Tokom 2011. godine PSSE je usvojila šest rezolucija koje su od neposrednog značaja za Srbiju, održano je 12 okruglih stolova, a realizovano je i devet studijskih poseta za narodne poslanike i pet za Službu Narodne skupštine. Đukić Dejanović je podsetila da Narodna skupština učestvuje i u projektu ''Zajednička inicijativa za podršku parlamentarnim institucijama'', koji je realizovan u saradnji sa PSSE. Predsednica je naglasila da je Narodna skupština uključena i u Kampanju Saveta Evrope za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom, na bazi Konvencije iz Lanzarotea, koju je Narodna skupština ratifikovala prošle godine, kao i da ovoj temi Radna grupa za prava deteta pridaje posebnu pažnju.

Šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri PSSE prof. dr Dragoljub Mićunović je naglasio da je Savet Evrope jedina evropska kuća u kojoj se osećamo udobno i ravnopravno. On je dodao da je Savet Evrope istovremeno slobodna i najhrabrija evropska kuća, što su pokazale i istraga o tajnim zatvorima, osuda rata protiv Iraka, osuda koncentracionih logora, a pokrenuta je i istraga na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima. Mićunović je kao jedan od problema koji bi trebalo rešiti u budućnosti naveo poštovanje vladavine prava, što je i ključno pitanje za dalji napredak društva. Privrženost ljudskim pravima, vladavina prava i razvoj demokratije je ono čime bi trebalo da posvetimo današnji dan, zaključio je Mićunović.

Šef misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund se posebno zahvalila Narodnoj skupštini i delegaciji Narodne skupštine pri PSSE, državnim organima, nezavisnim agencijama, civilnom društvu i pojedincima na predanom radu tokom svih godina saradnje. Možemo postići rezultate samo ako radimo zajednički i postignemo opšti konsenzus u društvu, poručila je Rotemund.

U nastavku svečanog obeležavanja, prisutnima je prikazan dokumentarni film ''U kakvom društvu želimo da živimo?'' u režiji Irene Fabri, nakon čega je održana radionica na temu: Prema kulturi ljudskih prava: vizija za Srbiju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja